nieuws

Nog altijd helft zwembaden ‘onveilig’ door roestvaststaal

bouwbreed Premium 2226

Nog altijd helft zwembaden ‘onveilig’ door roestvaststaal

Ondanks het verbod dat sinds 1 januari 2017 geldt, is bij ongeveer de helft van alle Nederlandse zwembaden is nog steeds roestvaststaal aanwezig. Daarmee is in een groot gedeelte van de zwembaden nog steeds een risico op ongevallen door het riskante materiaal.

Dit blijkt uit een Kamerbrief van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Uit een onderzoek van haar voorganger Plasterk onder gemeentes concludeert zij dat nu 50 procent van de zwembaden voldoet aan de wet. Ten opzichte van een eerder nalevingsonderzoek is dat een forse stijging, toen voldeed slechts 20 procent.

Veel risicopunten zijn wel al vervangen

Desondanks zijn er een jaar na de invoering van de wet, nog steeds zwembaden met gevaarlijke roestvaststalen constructies. Dit gaat overigens vaak over ‘restpunten’, in de meeste zwembaden zijn de grootste risico-onderdelen wel vervangen, schrijft Ollongren.

In 2011 kwam baby om door rvs-constructie

Chloordamp tast bepaalde soorten roestvast staal aan, daarom mag het niet meer in zwembaden gebruikt worden. In 2011 kwam in Tilburg een vijf maanden oude baby om het leven nadat een geluidsbox naar beneden viel die met roestvast staal was opgehangen.

Reageer op dit artikel