nieuws

NAM draait op voor aardbevingsschade in Gronings Kasteelmuseum

bouwbreed Premium 737

NAM draait op voor aardbevingsschade in Gronings Kasteelmuseum

NAM gaat de aankomende zes maanden Kasteelmuseum De Menkemaborg in het Groningse Uithuizen herstellen. Het museum heeft tientallen scheuren in de gang, kamers en op zolders opgelopen door de aardbevingen als gevolg van de aardgasboringen.

Het museumpje gaat daarom deze winter langer dicht dan normaal om een en ander te herstellen. Het sluit nu en gaat 1 april weer open.

NAM vergoedt de kosten

Volgens directeur-conservator Ida Stamhuis vergoedt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de kosten, die ook het verlies aan bezoekers beslaan. Met het overleg erover ‘zijn we wel een paar jaar zoet geweest’, zegt ze. De kosten zijn volgens conservator en directeur Stamhuis bij elkaar opgeteld nog geen 100.000 euro, schrijft RTV Noord. Het is overigens niet de eerste keer dat NAM opdraait voor de kosten van de aardbevingsschade in Groningen.

Museum trekt zo’n 23.000 bezoekers

De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar te zien is hoe het was om in de achttiende eeuw te leven en wonen op een Groninger borg. Het museum trekt jaarlijks zo’n 23.000 bezoekers.

Ook wordt er nog verlichting aangebracht

Tegelijk met de hersteloperatie wordt nieuwe verlichting aangebracht. Daardoor kunnen de vertrekken worden verlicht op een manier dat het altijd lijkt of het dag is en of er geen modern kunstlicht aan te pas komt. Het is een cadeau van de eigenaar, het Groninger Museum, voor de negentigste verjaardag van de Menkemaborg vorig jaar.

Reageer op dit artikel