nieuws

Koning opent fabriek voor isolatiematten Everuse

bouwbreed Premium 2248

Koning opent fabriek voor isolatiematten Everuse
Met een ferme zwaai deponeert koning Willem-Alexander een tonnetje cellulose in de grote pers voor isolatieplaten. De directie van het Sneker bedrijf Everuse staat glunderend te kijken. De officiële opening van de eerste circulaire isolatiemattenfabriek was met die handeling een feit. Het bedrijf maakt isolatiemateriaal van oudpapiersnippers en neemt de materialen aan het eind van de levensduur weer terug. In elk mat zit daarom een chip met informatie over de maker. Willem-Alexander kreeg een rondleiding door de fabriek, waar de schoongemaakte papiersnippers machinaal met lijm worden vermengd. Hij zag hoe in een grote pers de isolatiemat wordt gevormd en vervolgens op maat gesneden. Afhankelijk van de toepassing wordt aan een zijde een gipsplaat geplakt. Met een zwarte viltstift zette hij vervolgens zijn koninklijke handtekening op een mat, waarvan hij de grondstof zelf in de machine had gedaan. Everuse ziet de circulaire matten als volwaardig alternatief voor bestaand isolatiemateriaal. ,,Het materiaal is gezond voor de verwerkers en de eindgebruikers'', aldus de directeuren in hun gesprek met de koning. De Sneker ondernemers willen de platen exporteren en hebben inmiddels contacten met architecten en bouwers in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en België.

Met een ferme zwaai deponeert koning Willem-Alexander een tonnetje cellulose in de grote pers voor isolatieplaten. De directie van het Sneker bedrijf Everuse staat glunderend te kijken. De officiële opening van de eerste circulaire isolatiemattenfabriek was met die handeling een feit.

Het bedrijf maakt isolatiemateriaal van oudpapiersnippers en neemt de materialen aan het eind van de levensduur weer terug. In elk mat zit daarom een chip met informatie over de maker.

Willem-Alexander kreeg een rondleiding door de fabriek, waar de schoongemaakte papiersnippers machinaal met lijm worden vermengd. Hij zag hoe in een grote pers de isolatiemat  wordt gevormd en vervolgens op maat gesneden. Afhankelijk van de toepassing wordt aan een zijde een gipsplaat geplakt. Met een zwarte viltstift zette hij vervolgens zijn koninklijke handtekening op een mat, waarvan hij de grondstof zelf in de machine had gedaan.

Everuse ziet de circulaire matten als volwaardig alternatief voor bestaand isolatiemateriaal. “Het materiaal is gezond voor de verwerkers en de eindgebruikers”, aldus de directeuren in hun gesprek met de koning. De Sneker ondernemers willen de platen exporteren en hebben inmiddels contacten met architecten en bouwers in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en België.

Lees hier het interview met de mannen van Everuse.


Op 22 maart houdt Cobouw de praktijkdag Circulair  in Baarn. Inschrijven kan hier.

Reageer op dit artikel