nieuws

Innovatief mini-poldertje bovenop Haags WTC

bouwbreed 1087

Innovatief mini-poldertje bovenop Haags WTC

Bovenop het Haagse WTC gebouw is een polderdaktuin aangelegd. De innovatieve waterregeling van het minuscule poldertje anticipeert op naderende stortbuien.

Eigenaar Bouwinvest van het ruim tien jaar oude multi-tenantgebouw is bezig met een verduurzamingsslag. Eerder kreeg het grote woon- kantoor- en hotelcomplex  als eerste in zijn soort het Breeam NLIn-Use excellent keurmerk . De nieuwe daktuin werd woensdag officieel geopend door burgemeester Pauline Krikke die het initiatief een inspiratie noemde voor andere bedrijven en organisaties.

Er is een kleine mini-cultuur gecreëerd

De landschapsarchitecten Buro Kokmeuleman transformeerden het dak van de parkeergarage van het WTC. Ingeklemd tussen de kantoortorens, ontvangt het dak normaal gesproken weinig zonlicht en staat vooral bloot aan regen en wind. Er vindt maar weinig verdamping plaats. Daarom kozen de ontwerpers voor inheemse beplanting die is opgewassen tegen deze gure omstandigheden. Marinka de Kok: ‘In de afgesloten ruimte creëerden we een eigen mini-cultuur. Het regenwater dat wordt opgevangen zorgt voor een permanente waterpoel. De beplanting houdt het water vast en er zal een natuurlijke verdamping plaatsvinden. De inheemse beplanting trekt op haar beurt weer inheemse insecten, vogels en waterdieren aan.’

Sturing aan de hand van buienradar

De nieuwe tuin fungeert ook als waterberging. De hemelwaterafvoer van omliggende daken wordt ontkoppeld en regenwater wordt in een bassin opgevangen en zoveel mogelijk gebruikt of vastgehouden. Alleen na heviger regeval wordt er geloosd op het riool. Het bedrijf Dakdokters installeerde daarvoor haar Aqua Flow Systeem. Dat signaleert regenbuien tijdig via Buienradar en kan besluiten vooraf het waterniveau te verlagen, om capaciteit te creeeren voor nieuwe opvang. Na de tijdelijke berging kan het water zonodig via een dijksysteem worden afgevoerd naar het riool. De polderdaktuin is 700 m2 groot. Ruim de helft daarvan is wateroppervlak.

 

Reageer op dit artikel