nieuws

Huis van de toekomst(4): gezonde vloeren en discussies waar je moe van wordt

bouwbreed 2576

Huis van de toekomst(4): gezonde vloeren en discussies waar je moe van wordt

Het kost wat tijd en energie. En discussies met bouwers en architecten. Maar ons cradle-to-cradle-droomhuis, krijgt nu dan toch echt vorm, ondanks alle weerstand die we tegenkomen bij producenten en leveranciers. De grote vraag is nu: hoe gaan we onze woning afwerken? We maken weer bizarre dingen mee.

Frens en ik zijn inmiddels in de fase dat we keuzes moeten maken over de binnen afwerking: vloeren, muren, verven, keuken, badkamer. Nog genoeg keuzes te maken dus!

Ook in onze zoektocht naar vloeren zijn we weer in mooie gesprekken beland. We willen een mooie en betaalbare vloer, maar het liefst ook gezond.

Beneden krijgen sommige ruimtes tegels en andere ruimtes een houten vloer. Geklikt, niet gelijmd. Makkelijk te demonteren en geen risico op lijm met toxische onderdelen.

Laminaat of tapijt?

De keuze voor de eerste verdieping was een grotere zoektocht. Toen we ons nog niet verdiept hadden in het gezondheidsgehalte van vloeren, hadden we gewoon laminaat in gedachte. Gewoon omdat het simpel te leggen is en goed te onderhouden.

Maar toen begon onze zoektocht. Weer bleek dat iedere leverancier zichzelf duurzaam noemt. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Reclamefoldertjes met ‘pvc, dé duurzame vloerkeuze’ kunnen mensen op het verkeerde been zetten. Het is maar hoe je duurzaam uitlegt, zullen we maar zeggen.

Toen kwamen we een fijn overzicht tegen van Leefmilieu Brussel over een gezonde en ecologische vloerafwerking. In een tabel worden vloerafwerkingen vergeleken op:

  • Dampopenheid
  • Akoestiek
  • Antistatisch
  • Emissie-uitstoot tijdens gebruikersfase
  • Binnenklimaat en afvalverwerking

Uiteindelijk kozen we voor tapijt: Desso Airmaster. Dit tapijt houdt tot acht keer meer fijne stofdeeltjes vast dan andere vloeren. Fijne stofdeeltjes die wij dus niet inademen.
Nu nog een leverancier vinden. Op zich verkopen ze dit tapijt op veel plekken, dus dat was het probleem niet, er was wel een ander issue.

Geen lijm?

We stapten de eerste winkel binnen. “Deze vloer graag, zoveel meter alstublieft.”

De offerte werd gemaakt, inclusief lijm.

“Wij willen liever geen lijm.”
“Waarom niet?, deze is op waterbasis hoor.”

De verkoopster liep weg en zette vervolgens een pot lijm voor onze neus. “Kijk maar wat er in zit.”

Nu zijn Frens en ik geen materialendeskundigen, dus het zal-wel-gehalte was best hoog (al herkende ik chloor wel uit een no-go lijstje). Op de lijm stond ook gewoon: ‘Kan allergieën veroorzaken.’

Vervolgens kwam de bedrijfsleider er ook nog bij: “Ik durf u met 100 procent zekerheid te garanderen dat wij geen schadelijke stoffen verkopen.”

Ik keek nog eens om me heen en zag dat de helft van het assortiment uit laminaat en pvc bestaat.

“Geen schadelijke stoffen? Nah meneer, daar zou ik toch niet zo zeker van zijn”, dacht ik.

We bedankten de verkoopster en gingen naar een andere winkel. Zelfde riedeltje. “Deze vloer, zoveel meter alstublieft.”

“Hoe wilt u het tapijt bevestigen?”
“Liever geen lijm.”
“Oh, dan spannen we het toch op latjes.”

He hé, eindelijk een winkel waar we goed geholpen werden en niet de discussie hoefden aan te gaan over onze ambities. Om eerlijk te zijn worden we het continu uitleggen van onze dromen, een gezond en fijn huis, wel een beetje moe.

Maandelijks volgt Cobouw Climmy Roeffen

Climmy Roeffen (29) werkt als adviseur duurzame ontwikkelingen bij de gemeente Venlo. Daar houdt ze zich actief bezig met het cradle-to-cradle-beleid van de gemeente dat onder meer faam maakte met het nieuwe stadskantoor. Met haar man Frens Seuren bouwt Climmy nu zelf een woning op basis van het c2c-principe. Maar, dat blijkt niet mee te vallen. Alles is namelijk anders en dat stelt de bouwer en de architect en de toeleveranciers misschien wel voor onmogelijke dillema’s. Hoe gaat dit aflopen? Krijgen Climmy en Frens hun droomhuis verwezenlijkt? Met deze maandelijkse blog deelt Climmy haar ervaringen van begin tot oplevering. Reageren? Mail naar thomasvanbelzen@vakmedianet.nl

Eerder verschenen in deze serie

Is er überhaupt één bouwer die me kan helpen?

Tweedehands bakstenen

Geen installaties maar bomen

 

 

 

Reageer op dit artikel