nieuws

Hembrugterrein Zaandam gaat voor 41 miljoen naar ABC Plantontwikkeling

bouwbreed 2401

Hembrugterrein Zaandam gaat voor 41 miljoen naar ABC Plantontwikkeling

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat 30 van de 40,2 hectare Hembrugterrein in Zaandam aan ABC Planontwikkeling BV verkopen. De projectontwikkelaar bracht het hoogste bod van 41 miljoen uit.

ABC Planontwikkeling heeft hiermee maar liefst dertien andere ontwikkelaars achter zich gelaten. De belangstelling voor de ontwikkeling van het terrein was opvallend groot. Maar liefst veertien consortia waren in de race het voormalige defensieterrein in Zaandam te ontwikkelen.

Duizend gasloze woningen op terrein

ABC Plantontwikkeling heeft grote plannen voor de ontwikkeling van het terrein. Op de westflank van het terrein komt een nieuwbouwprogramma voor zo’n 1.000 gasloze woningen. Daarvan wordt 20 procent sociale huur, verder komen er appartementen en woningen (huur en koop) in verschillende groottes en prijsklassen.

Bedrijven, winkels, kantoren en cultuurhuis

Daarnaast komen er bedrijven, winkels en kantoren op het terrein, die goed zijn voor 650 arbeidsplaatsen. Voor deze gebouwen is 25.000 vierkante meter gereserveerd. Het is de bedoeling dat verschillende ondernemers die nu al een gebouw huren, hun gebouw zelf van het Rijksvastgoedbedrijf kopen. Voor evenementen komt er een cultuurhuis of buurttheater.

Overheidsvastgoed krijgt andere functie

De ontwikkeling van het Hembrugterrein laat volgens de Rijksoverheid zien hoe vastgoed van het rijk een andere maatschappelijke functie kan krijgen: woningbouw en bedrijvigheid. Het Rijk werkt daarbij samen met provincies en gemeenten. Een ander voorbeeld van een overheidsgebouw dat een andere functie krijgt is de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. Daar komt een duurzame stadswijk met 1.350 woningen en ruimte voor bedrijven.

Terrein afgelopen jaren al opgeknapt

Het Hembrugterrein was oorspronkelijk een gebied voor de fabricage van wapens en munitie. Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele andere sporen van de industriële geschiedenis. De afgelopen jaren heeft het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad het terrein ontwikkeld voor diverse gebruikers, vooral voor ondernemers. Veel monumenten zijn inmiddels opgeknapt en het terrein is opnieuw ingericht met steun van de provincie en de gemeente. De bodem is of wordt nog gesaneerd voor het huidige gebruik.

Zaanstad nog bezig met een omgevingsplan

De gemeente Zaanstad is op dit moment nog bezig met een omgevingsplan voor het Hembrugterrein. Het plan legt geen details vast, zodat er nog veel vrijheid is voor verschillende functies. Naar verwachting beslist de gemeenteraad in februari over het omgevingsplan. Daarna kan de woningbouw en de verdere ontwikkeling beginnen.

Reageer op dit artikel