nieuws

Glas- en baksteenproducenten moeten van Wiebes stoppen met Gronings gas

bouwbreed 1363

Glas- en baksteenproducenten moeten van Wiebes stoppen met Gronings gas

Tweehonderd grote bedrijven in Nederland, waaronder ook producenten van bouwmaterialen, moeten binnen vier jaar stoppen met het gebruik van gas uit Groningen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft deze grootverbruikers vandaag hierover per brief geïnformeerd.

Voor 2022 moeten deze bedrijven overschakelen op andere energiebronnen. Er zijn twee maatregelen die ze kunnen nemen: of ze verduurzamen de energievoorziening, of ze stappen over op een ander soort gas dan het zogenoemde laagcalorisch aardgas uit Groningen. Doel hiervan is de gaswinning in het gebied te verminderen.

Baksteen en glasproducenten op de lijst

Welke bedrijven deze brief hebben ontvangen, is niet precies duidelijk. Maar zeker is dat ook bouwgerelateerde bedrijven tussen de 200 ontvangers zitten. VEWN, de branchevereniging die de belangen behartigt van grootverbruikers van energie en water, laat weten dat er baksteen- dakpan- asfalt- en glasproducenten op de lijst staan.

Plan Wiebes niet realistisch

Volgens deze branchevereniging is de industrie graag bereid mee te werken aan de maatregelen om Gronings gas terug te dringen, maar is het niet realistisch om te denken dat de tweehonderd bedrijven op het lijstje van Wiebes dat voor 2022 voor elkaar krijgen. De aanpassing van industriële installaties die nodig is om ander gas te kunnen verstoken, is namelijk complex en kostbaar, verklaart Hans Grünfeld van VEWN.

‘Bal ligt wel erg eenzijdig bij de industrie’

Grünfeld vindt bovendien dat Wiebes de bal wel erg eenzijdig bij de industrie legt, aangezien een veel groter deel van het Groningse gas bestemd is voor de export. Met aanpassing van de leveringscontracten met bijvoorbeeld Duitsland en België kan in kortere tijd veel meer worden bereikt, denkt hij. “Maar die optie blijft nu volledig buiten beeld.”

‘Groningers schieten hier niet zoveel mee op’

De VEWN-directeur kan zich wel voorstellen dat Wiebes meer vaart wil maken dan zijn voorgangers met de vermindering van de gaswinning in Groningen. “Het is duidelijk dat er echt iets moet gebeuren. Maar dat wordt nu vooral op het bordje van de industrie gelegd. Ik vrees dat de Groningers daar niet zoveel mee opschieten, en daar gaat het uiteindelijk om.”

Reageer op dit artikel