nieuws

Faillissement Carillion raakt veel meer dan alleen de bouw

bouwbreed 2672

Faillissement Carillion raakt veel meer dan alleen de bouw
2018-01-12 16:11:42 FILE PHOTO: A Carillion sign in Manchester, Britain July 13, 2017. REUTERS/Phil Noble/File Photo

De Britse aannemer Carillion die maandagmorgen faillissement heeft aangevraagd, is veel meer dan een bouwer. Via complexe publiek-private samenwerkingen houdt het conglomeraat metro- en spoornetten operationeel, verzorgt catering in scholen en  ziekenhuizen en exploiteert complete gevangenissen.

Naar aanleiding van het faillissement van de tweede bouwer van het land is in het Verenigd Koninkrijk de discussie losgebarsten of ze niet te ver zijn doorgeschoten in de privatisering van overheidsdiensten. Niet alleen talrijke bouwplaatsen zijn  stilgevallen door het faillissement, Britse schoolkinderen dreigen vestoken te blijven van hun dagelijkse warme maaltijden en het gevangenis personeel gooit er op een gegeven moment het bijltje er bij neer als het nog langer op salaris moet wachten.

De bekendmaking van het faillissement leidde maandag direct tot pleidooien van parlementariërs en vakbonden om de personeelsleden die druk zijn met de uitvoering van de publieke contracten voorrang te geven bij de afwikkeling.  Daarnaast waarschuwden brancheorganisaties voor het gevaar dat in de slipstream van Carillion onderaannemers en toeleveranciers dreigen om te vallen.  De aannemer had afgelopen half jaar de betalingstermijnen gestaag opgerekt naar vier maanden.

Ook concurrenten worden geraakt

Engelands grootste bouwer, Balfour Beatty heeft ondertussen alvast becijferd wat het faillissement van de concurrent haar mogelijk gaat kosten. De twee aannemers werken in het VK samen in de bouw van een aantal grote infrastructurele werken, waaronder de aanleg van de westelijke ringweg rond het Schotse Aberdeen. Balfour Beatty rekent op een verlies van 35 tot 45 miljoen pond als gevolg van het faillissement van Carillion. In Nederland is Carillion niet actief.

De tegenvaller kwam voor ongeveer de helft voor rekening van de activiteiten in Engeland.

De problemen bij Carillion kwamen aan het licht toen de directie in juli vorig jaar een winstwaarschuwing afgaf. De tegenvaller kwam voor ongeveer de helft voor rekening van de activiteiten in Engeland. De andere helft kwam uit slecht renderende contracten in het Midden oosten en Canada. Na de bekendmaking moest de topman opstappen, maar zijn opvolger kwam in de rest van het jaar nog twee keer met flinke winstwaarschuwingen. Op de beurs van London kelderde het aandeel naar ongekende diepten.

De jaaromzet bedroeg in 2016 meer dan 5 miljard pond.

Dit weekeinde liepen de gesprekken over herfinanciering met banken en een noodinjectie van de Britse overheid definitief spaak. De overheid heeft inmiddels wel laten weten financiering beschikbaar te stellen om de dienstverlening voor de publieke sector voorlopig te kunnen garanderen. Carillion heeft ruim 43.000 mensen te werk waarvan bijna de helft in het verenigd koninkrijk. De jaaromzet bedroeg in 2016 meer dan 5 miljard pond.

 

Reageer op dit artikel