nieuws

De pompen kunnen uit bij record-toren van ijs

bouwbreed 1159

De pompen kunnen uit bij record-toren van ijs

De dertig meter hoge ijstoren gebouwd door een Nederlands-Vlaams team in China kan op zichzelf staan. Woensdagmorgen verwijderen de bouwkundestudenten de ballon die als mal fungeerde voor het spuitijs.

Met een hoogte van 30 meter hebben de bouwkundestudenten en hun docenten hun eigen wereldrecord gebroken. Dat stond sinds 2015 op 21 meter toen ze in Finland een verkleinde replica van de Sagrada Familia bouwden. Door invallende dooi kon dat illustere bouwwerk niet worden voltooid, maar de vier kleinere torens van elk 21 meter waren op zich al genoeg voor een wereldrecord in het bouwen van zelfdragende constructies in ijs.

Omdat de dooi vaker een spelbreker bleek in Finland, week het team van studenten en onderzoekers uit Eindhoven en Leuven deze winter uit naar het Chinese Harbin. Daar is het klimaat stabieler en vindt al jarenlang elke winter een internationaal vermaard ijsbouw en –sculptuur festival plaats. Studenten en onderzoekers van de technische universiteit van Harbin hebben bovendien actief meegewerkt aan het bijzondere bouwwerk.

 

Ambassadeur komt de toren openen

De Nederlands-Vlaamse constructie Flamenco-tower is gerealiseerd door op een opgeblazen ballon van bouwfolie laagje voor laagje een pakket ijs op te stpuiten, gewapend met papierpulp. Inmiddels is de ijslaag zo dik en sterk dat de constructie zichzelf kan dragen en de pompen kunnen worden uitgezet. Woensdag wordt de ballon verwijderd.

De officiële opening van de toren vindt over een week plaats, door de Nederlandse ambassadeur in China. Bij die gelegenheid vindt een symposium plaats over de samenwerking tussen de technische universiteiten van Eindhoven, Leuven en Harbin.

 

Geschikt voor marsmissies en de Olympische winterspelen

Yaron Moonen die afstudeert op het ontwerp en de bouw van de Flamencotoren, durft inmiddels hardop te dromen van uitdagender bouwwerken in ijs. “Wij​ ​willen​ ​dit​ duurzame ​volledig recyclebare bouwmateriaal​ ​op​ ​de​ ​kaart​ ​zetten als oplossing voor tijdelijke constructies in koude gebieden, marsmissies en voor evenementen. We werken nu toe naar de realisatie van ijs constructies voor de olympische winter spelen die in 2022 in China worden gehouden.”

Reageer op dit artikel