nieuws

CNV hekelt publieke flirt met bouwmigranten en komt met tegenplan

bouwbreed Premium 1523

CNV hekelt publieke flirt met bouwmigranten en komt met tegenplan

Bouwend Nederland zet ten onrechte de deur open voor arbeidsmigranten. Dat vindt Gijs Lokhorst, cao-onderhandelaar bouw en infra bij CNV Vakmensen. Hij vreest voor oneerlijke concurrentie op lonen en komt binnenkort met een tegenvoorstel: investeer meer in opleiden, zij-instromers en de huidige generatie bouwvakkers.

Slimmer, goedkoper, moderner. De onderhandelingen over een nieuwe, langverwachte bouw-cao staan voor de deur. Mochten werkgevers en werknemers eruit komen, dan komt daarmee een eind aan jaren van onzekerheid voor werkgevers en werknemers in de bouw.

Lange tijd stonden de gezichten dezelfde kant op. Twee weken voor de eerste gesprekken, is het echter hommeles. CNV Vakmensen en Bouwend Nederland staan in een discussie over arbeidsmigranten lijnrecht tegenover elkaar.

Maxime Verhagen

Oorzaak? Uitspraken van Maxime Verhagen in de Telegraaf, een dag na kerst. De voorzitter van Bouwend Nederland stelde in dat artikel dat de Nederlandse bouwopgave misschien wel te groot is om uitsluitend door Nederlandse handjes te laten uitvoeren.

Onfatsoenlijk

Gijs Lokhorst, cao-onderhandelaar bij CNV Vakmensen kan die uitspraken maar moeilijk verkroppen. ‘Bij de eerste de beste tegenslag’ flirten met buitenlandse vakkrachten, vindt hij niet getuigen van fatsoen in de richting van alle Hollandse bouwkrachten die tijdens de crisis “naar buiten werden geschopt.”

Vakbondsonderhandelaars Gijs Lokhorst en Mieke van Veldhuizen.

Gijs Lokhorst naast Mieke van Veldhoven (FNV)

“Bouwbedrijven zijn er toen niet in geslaagd mensen aan zich te binden. En ik begrijp de wens om specialistische kennis uit het buitenland te halen, maar ik zie verschillende voorbeelden van arbeidsmigratie waar dit helemaal niet aan de orde is.”

Het is Nederlandse werkgevers vooral om geld te doen, vermoedt Lokhorst.

‘Met opleiden alleen redden we het niet’

Onzin, stelt Bouwend Nederland daar tegenover. Een woordvoerder legt uit dat er motieven aan de gehekelde uitspraken van Maxime Verhagen ten grondslag liggen.

“Nu het werk explosief is toegenomen, is er een enorm grote vraag naar mensen. Die vraag zagen we al aankomen, en daarom zijn we ook een campagne gestart om jongeren en zij-instromers te motiveren om te kiezen voor werken in de bouw- en infrasector. Echter. Die mensen heb je niet morgen al, en het probleem is acuut. Daarom kijken we ook naar andere mogelijkheden om snel de juiste vakmensen te verkrijgen”, verklaart een woordvoerder van Bouwend Nederland.

CNV komt met nieuwe voorstel

Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen waardeert dat initiatief, maar begrijpt niet hoe de werkgeversorganisatie de moed nu al opgeeft.

“Ik kom nog absoluut niet tot de conclusie dat er al genoeg gedaan wordt. Begin februari (tijdens de eerste onderhandelingen over de nieuwe bouwcao, red) kom ik daarom met een nieuw voorstel: ik vind dat de sector meer moet doen aan opleidingen en instroom en meer moet investeren in de huidige generatie bouwvakkers.”

 

Of de cao-onderhandelaar daar de handen voor op elkaar gaat krijgen, is gissen. Lokhorst, vindt dat niet meer dan logisch. “Sinds de crisis zijn we in Nederland 70.000 mensen met een technische achtergrond kwijtgeraakt. Ongetwijfeld zitten daar nog veel mensen van thuis. Waarom maken we die niet vaardig voor de bouw?”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Omdat het te duur is?
“Zeg het maar. Maar ik vind dat wij met zijn allen de maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen om deze mensen niet aan de kant te laten staan.”

Is de bouwopgave niet gewoon te groot voor de Hollandse bouwcapaciteit?
“Dat kan ik niet bevestigen of ontkennen. Per onderneming zal dat verschillen. Maar ik vind het te makkelijk om mensen te werven in het buitenland als we ze even niet voor handen hebben.”

Bouwend Nederland besluit net even iets anders.
“We zijn met het UWV in gesprek, we kijken ook naar mensen met een verblijfstatus en we staan ook open voor goed opgeleide mensen uit het buitenland. Want ja, we hebben echt iedereen nodig.”

En:

“Je kunt geen hek om Nederland zetten. Wij zien hier liever Nederlandse bedrijven met genoeg mensen aan het werk dan dat we opdrachten moeten vergeven aan buitenlandse bedrijven.”

Reageer op dit artikel