nieuws

Camera’s in de torenkraan voeden het BIM systeem

bouwbreed 5170

Camera’s in de torenkraan voeden het BIM systeem
Beelden vanuit de giek van de kraan zijn zo nauwkeurig dat het mogelijk is er in te meten

Behalve het vooraf plannen en organiseren van het bouwproces, stroomlijnt aannemer M.J. de Nijs ook de uitvoering met het BIM systeem. 3D camera’s in de giek van de bouwkraan leveren beelden die met speciale software worden vertaald naar het model voor zogeheten 4D BIM voortgangscontrole.

Slimme 3D-camera’s, die in de giek van de bouwkraan zijn gemonteerd nemen voortdurend foto’s van de bouwplaats, zodra de kraan een zwenkbeweging inzet. Twee keer per dag worden al die beelden verzonden naar de server van Pix4D. Het Zwitserse bedrijf heeft speciale software die uit alle geschoten beelden overzichtsplaten samenstelt. Daar kunnen de plattegronden overheen worden geprojecteerd.

Ook stelt de software een puntenwolk samen, die aan het BIM model wordt gevoerd. Daarvoor zijn de camera’s uitgerust met nauwkeurige GPS-ontvangers, zodat er 3D beelden kunnen worden gemaakt, die zo nauwkeurig zijn dat er op kan worden gemeten worden.

De techniek stelt M.J. de Nijs volgens BIM-manager Joeri Koehof in staat om de voortgang van de bouwproductie te monitoren en tevens te koppelen aan de digitale planningen. Dat noemen ze 4D-BIM-voortgangscontrole. De gegevens worden ook gebruikt voor kwaliteitscontrole om te kijken of de werkelijkheid niet clasht met de vooraf ontworpen prestatiemodellen. Ook voor de kwaliteitscontrole en het as-built dossier zullen de beelden gekoppeld aan het BIM model in de toekomst belangrijk zijn. Op dit moment ondersteunen de digitale modellen volgens de BIM manager vooral de lean-dagstart op de bouwplaats.

‘Dankzij het BIM systeem hebben we voortdurend volledig zicht op de voorraden die liggen opgeslagen’.

“Dankzij het systeem hebben we voortdurend volledig zicht op de voorraden die liggen opgeslagen. Als in een volgende fase de leveranciers van bijvoorbeeld isolatiematerialen en kalkzandsteenblokken mee gaan kijken, kunnen ze zelf bepalen wanneer er een nieuwe vrachtwagen naar de bouwplaats moet.”

Onder een samengestelde foto van de complete bouwplaats is als onderlegger de plattegrond van de betreffende verdieping gelegd.

Vergelijkbare technologie is al wel door aannemers uitgeprobeerd met drones. Het is echter niet altijd mogelijk of toegestaan om boven bouwplaatsen te vliegen. Vandaar dat De Nijs nu kiest voor de oplossing met de camera’s in de torenkranen. Voor Nederland is dit nieuw, maar Koehof weet dat grote aannemers uit Scandinavië en Frankrijk er ook al mee experimenteren. “Wij werken met ze samen om de technologie verder te perfectioneren.”

De torenkraan wordt binnenkort verhoogd naar 80 meter.

De pilot vindt momenteel plaats op project de Steltloper te Amsterdam, een gebouw met 126 aparttementen over 19 bouwlagen met een parkeerkelder eronder.  De ruwbouw is ongeveer halverwege. De torenkraan wordt binnenkort verhoogd naar 80 meter.

Reageer op dit artikel