nieuws

Bouwers weinig last van nieuwjaarsstorm

bouwbreed 977

Bouwers weinig last van nieuwjaarsstorm

Terwijl de nieuwjaarsstorm over het land veel schade veroorzaakt, lijken bouwers nauwelijks last te hebben van het weer. Zo zijn er geen meldingen gedaan voor stormschade op bouwplaatsen of bij bouwbedrijven.

Dit laat woordvoerder Theo Scholte van Bouwend Nederland weten. “Half Nederland heeft nog vakantie en in de bouw wordt op maar weinig projecten doorgewerkt”, verklaart woordvoerder Theo Scholte.  “De storm kan dus niet voor veel hinder zorgen.”

Geen stormschade bij Heijmans en BAM

Heijmans en BAM bevestigen dit beeld. Bij deze bouwers zijn geen projecten stilgelegd vanwege het weer en bovendien is er geen stormschade bekend.

‘We doen op dit moment vooral onderhoudsprojecten in bestaande gebouwen’

“Wij werken op slechts enkele projecten door, dit zijn vooral onderhoudsprojecten waar we binnen bestaande gebouwen werkzaam zijn. Voor de kerstreces zijn alle projecten geïnformeerd met een zogenoemde ‘update in de keet’ met daarin aandacht voor winterse omstandigheden (onder andere storm en sneeuw) en aspecten waar rekening mee moet worden gehouden in winterperioden. Deze maatregel wordt standaard genomen”, laat een woordvoerder van Heijmans weten.

Arno Pronk van BAM stelt ook dat de bouw op dit moment in een ‘arbeidsluwe’ periode zit en de storm dus geen impact heeft op de werkzaamheden.

Bouwvakkers kunnen het werk niet zomaar stilleggen bij storm

Net als bij vorst en sneeuw geldt bij storm dat de werkgever bepaalt- in redelijk overleg met werknemers- in hoeverre er ondanks de weersomstandigheden er veilig en verantwoord doorgewerkt kan worden. Zo is het werk op een hoge steiger op dit moment misschien iets om stil te leggen. Als werkgever en werknemers er niet uitkomen, hebben bouwvakkers niet het recht om zomaar het werk neer te leggen.  Dit kan volgens cao Bouw en Infra alleen als de gevoelstemperatuur -6 graden Celsius is, de bouwplaats wetens vorst onbegaanbaar is, er een hardnekkig sneeuwdek op het werkobject ligt of als de werkgever geen doorwerkkleding beschikbaar stelt.

 

Reageer op dit artikel