nieuws

‘Bouwers weer in staat winst te verhogen en marges te herstellen’

bouwbreed 1693

‘Bouwers weer in staat winst te verhogen en marges te herstellen’

Bouwers zijn sinds 2017 beter in staat de oplopende kosten door te berekenen aan afnemers. Daardoor kunnen ze voor het eerst sinds de crisis hun winst weer verhogen.

Dit blijkt uit de outputindex van ABN AMRO. Daarin is duidelijk te zien dat tot begin 2017 de loon- en materiaalkosten stegen, maar dat de index daalde. Dat betekent dat hogere kosten niet doorberekend konden worden en dat bouwbedrijven op hun reserves teerden, verklaart ABN AMRO. In 2017 kantelt dit beeld. In de eerste drie kwartalen van dat jaar stegen de loon- en materiaalkosten met 2,5 procent, terwijl de outputindex met 6,2 procent steeg. Daardoor zijn bouwbedrijven weer in staat hun marges te herstellen die in de crisis ver weggezakt waren, concludeert de bank.

Kosten niet meer bij bouwers, maar bij opdrachtgevers

Door deze ontwikkeling ligt de rekening van de steeds hoger oplopende bouwkosten (door tekort aan personeel en materiaal), niet meer bij bouwers, maar bij afnemers, opdrachtgevers en consumenten, stelt ABN AMRO. Er is geen sprake meer van een vragersmarkt, maar van een aanbiedersmarkt, waardoor de ‘inkoopkracht’ van consumenten nu uiterst gering is.

Ontwikkeling houdt aan in 2018

Madeline Buijs, sectoreconoom van ABN AMRO, verwacht dat deze trend voorlopig nog wel aanhoudt. “Zeker in 2018 en waarschijnlijk ook nog wel in 2019. Want de vraag naar nieuwe woningen en gebouwen blijft”, stelt zij.

Binnenkort is het hele interview met Madeline Buijs in Cobouw te lezen.

Reageer op dit artikel