nieuws

Afgebroken gevels, weggewaaide dakpannen: storm zorgt voor aardig wat schade

bouwbreed 1274

Afgebroken gevels, weggewaaide dakpannen: storm zorgt voor aardig wat schade
03012018 Cobouw Zelf aangeleverd Stormschade aan de school Dn Overkant in Etten - Leur. Tot ieders stomme verbazing is de stenen ombouw van de nooduitgang uit elkaar geblazen door de wind. Het dak is daarna verstevigd met zakken zand. Foto Erald van der Aa

Dakpannen die van daken waaien, gevels die losraken en wegen die onder water staan. De eerste storm van 2018, dat nu officieel onder de categorie ‘zwaar’ valt, heeft woensdag aardig wat schade veroorzaakt in Nederland.

Hoewel bouwbedrijven er goed vanaf lijken te komen, kunnen ze na het kerstreces weer volop aan de bak. Nederland heeft namelijk flink wat schade opgelopen als gevolg van de nieuwjaarsstorm, die inmiddels over haar hoogtepunt heen is.

Zo zijn op verschillende plaatsen dakpannen van de huizen gewaaid en gevels verwoest. In Schiedam waaide een complete voorgevel van een bedrijf kapot, meldt het AD woensdag. In Bodegraven is de dakbedekking van een carport gewaaid en in Moordrecht is een torenspits afgebroken. Bij een schoolgebouw in Etten-Leur stortte een complete muur in door de storm (zie foto). In de haven van Urk is door de harde wind de museumboot VerhalenArk losgeraakt. Het schip heeft verschillende schepen in de haven geramd.

Plafond Zeeburgertunnel stort naar beneden

Naast schade aan bedrijven en huizen, is er ook schade aan de infrastructuur. Waarschijnlijk is de Zeeburgertunnel er het ergste aan toe: daar kwamen woensdagochtend de lamellen voor de tunnel door een ongeluk met een vrachtwagen naar beneden. Volgens een woordvoerder van de Rijkswaterstaat reed een vrachtwagen met een container op de oplegger de tunnel in, toen de klep van de container openwaaide. De stalen lamellen, die de overgang van licht naar donker geleidelijker laten verlopen, zijn door de openstaande klep meegenomen. Het plafond van de tunnel zelf is intact gebleven. Volgens de woordvoerder was de vrachtwagen niet te hoog, zoals eerst in de media gesuggereerd werd, en zwaaide de klep open nadat het voertuig de hoogtedetector gepasseerd had. De klap tegen de lamellen zorgde ervoor dat de container van de vrachtwagen afviel.

Zeeburgertunnel. Foto: Rijkswaterstaat.

Vrachtwagen kantelt op snelweg

De storm veroorzaakte ook aardig wat verkeersoverlast. Zo was de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen in beide richtingen helemaal dicht vanwege de storm. Geen enkele auto, motor, vrachtwagen of bus kan nog over de Houtribdijk, de N302. Daarnaast kantelde een vrachtwagencombinatie op de A2 en kwam dwars op de rijbaan te liggen.

Losgerukte platen dreigden op het spoor te waaien

Op het spoor was het ook een chaos. De treinen tussen Hilversum en Naarden-Bussem reden niet doordat losgerukte platen van de watertoren in Bussem op het spoor dreigen te waaien. Schiphol annuleerde tot slot ruim honderd vluchten.

Vijf grote stormvloedkeringen voor het eerst allemaal gesloten

Alle vijf grote stormvloedkeringen werden woensdag gesloten vanwege verhoogde waterstanden. Nooit eerder is dat voorgekomen, tweette Rijkswaterstaat. Vanwege het hoge water in en rond Kampen werden bewoners zelfs opgeroepen te helpen met het vullen van zandzakken. Dit gebeurde uit voorzorg om de dijken, die niet zo sterk meer zijn, te beschermen.

Verzekeraars: schade valt mee

Ondanks de grote overlast en voorzorgsmaatregelen, stellen verzekeraars dat het aantal schademeldingen meevalt. “Bij eerdere stormen was het drukker”, laat een woordvoerder woensdag weten. Wel houdt ASR nog een slag om de arm omdat schades ook bij intermediairs gemeld kunnen worden en dan pas later bij het bedrijf binnenkomen.

Vooral schade aan woningen

De meldingen die bij ASR binnenkomen, gaan vooral over schade aan woningen. “Het zijn voornamelijk afgevallen dakpannen en omgewaaide schuttingen.”

Ook bij Univé vinden ze de drukte ‘te overzien’. Wel zijn er per regio grote verschillen. Vooral in Zuid-Holland en Zeeland heeft de storm toegeslagen en ook in het midden van het land zijn de nodige schades. In Groningen daarentegen gaat het om ‘enkele meldingen’.

Schades kunnen nog gemeld worden

Wel kan het zijn dat sommige schades nog later gemeld worden, meldt Univé. “Veel mensen zijn nog niet thuis, dus die hebben misschien nog niet gezien dat er schade is”, aldus een woordvoerder. Volgens hem worden ook autoschades vaak wat later gemeld.

Reageer op dit artikel