nieuws

Hoofdkantoor Joolz bewust niet overal even strak

bouwbreed 1048

Hoofdkantoor Joolz bewust niet overal even strak

Als aannemer trek je graag de boel strak, maar bij herbestemmingen wil de architect dat vaak juist niet. De transformatie van een oude Amsterdamse machinefabriek kostte daardoor enige discussie, maar leverde ook de nominatie voor Gebouw van het Jaar op.

Wie in het nieuwe hoofdkantoor van Joolz binnenstapt, denkt eerder beland te zijn bij een plantenkweker dan bij een kinderwagenfabrikant. Centraal onder de grote daklichten liggen drie kassen vol tropische planten en bomen. Ze staan precies op de plek waar aannemer Barten Groep een zware muur doorbrak, die voorheen de fabriekshal van het tweelaagse kantoor scheidde. “Voor ons als aannemer niks nieuws: stempelen, staalconstructie erin, klaar”, lacht projectleider Ramon Ende (Barten Groep). “Het kostte me meer moeite te begrijpen dat de architect liever een afgebladderde wand wilde dan dat wij die lekker strak afwerkten.” 

Behoud van het historische aanzien van het industriële pand was de kern van het ontwerp van Space Encounters. In de historische gevel zorgen grote raampartijen, met schuin naar buiten geplaatst glas, voor extra lichtinval en ruimtelijke gevoel. De kassen voorzag de architect als een echo van de daklichten: zo slank en transparant mogelijk. Best een lastige kluif voor de bouwers, omdat zware glaspartijen met extreem slanke stijltjes waren voorzien. Ook moesten de stalen tussendeuren apart worden ge-engineerd.

De ontwerptechnisch fraaie oplossing van een ruim werkrestaurant en open bureauwerkplekken in het industrieel ogende gebouw leverde ook bouwtechnisch enige hoofdbrekens op. Hoe werk je bijvoorbeeld de kabels en leidingen netjes weg zonder aftimmeren?

Ende: “Wij zijn een proactieve aannemer, dus we hebben veel gepraat – om zeker te weten dat we de visie van de architect juist interpreteerden.” Gaat (potentieel) prijswinnende architectuur voorbij aan wat er bouwtechnisch mogelijk is? Het scheelt soms niet veel, denkt Ende, zonder vakmanschap geen goed gebouw. “Maar: als je architecten alleen laat bouwen, krijg je luchtkastelen. Als wij aannemers alles bepalen krijg je allemaal blokkendozen. Samen kunnen we met beperkte middelen iets prachtigs maken. Dat zie je hier.”

Architect en bouwer werken inmiddels samen aan een volgende herbestemming in De Jordaan.

Joolz hoofdkantoor
Opdrachtgever: Milk Design BV
Architect: Space Encounters
Aannemer: Barten Groep, Houten



Negen bouwprojecten strijden om de BNA-titel het Beste Gebouw van het Jaar: Museum Voorlinden Wassenaar, OV Terminal Breda, Stadhuiskwartier Deventer, Agaathhof Groningen, Joolz hoofdkantoor Amsterdam-Noord, SintLucas College Eindhoven, De Smaragd Amsterdam, De Flat Amsterdam en Sportcentrum Rozenburcht Rotterdam. In aanloop naar de prijsuitreiking op 19 mei staat Cobouw stil bij de bouwers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels