nieuws

Europese architectuurprijs voor renovatie Bijlmerflat

bouwbreed 1015

Europese architectuurprijs voor renovatie Bijlmerflat

De Europese prijs voor hedendaagse architectuur gaat dit jaar naar twee Nederlandse architectenbureaus. NL Architects uit Amsterdam en XVW architectuur uit Den Bosch krijgen de Mies van der Rohe Award voor de “innovatieve” renovatie van Kleiburg, een flatgebouw in Amsterdam-Zuidoost. Dat is vrijdag bekendgemaakt in Brussel.

Aan de tweejaarlijkse prijs is 60.000 euro verbonden. De Nederlandse architectenbureaus waren met vier andere kandidaten tot de finale doorgedrongen. Er waren 356 projecten genomineerd. De prestigieuze prijs wordt op 26 mei uitgereikt in Barcelona.

Bij de renovatie van een van de grootste appartementengebouwen van Nederland werden onder meer bewoners en het Bijlmer Museum betrokken. Het gebouw in de K-buurt zou eerst worden gesloopt, maar werd uiteindelijk een ‘klusflat’. Opdrachtgever was VolkerWessels-onderneming KondorWessels.

De award werd in 1987 ingesteld om vernieuwende ideeën van Europese architecten in het zonnetje te zetten. Het gebouw van de Nederlandse ambassade in Berlijn van de Nederlandse architect Rem Koolhaas won de prijs in 2005.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels