nieuws

Delftse startup succesvol met pomp die op water loopt

bouwbreed 804

Delftse startup succesvol met pomp die op water loopt

Zonder diesel, stroom of andere energiebron, pompt de Barshapomp water 20 meter omhoog en 2 kilometer ver. De vinding van de de Delftse startup aQysta maakt slim gebruik van de stromingsenergie van het water.

De ontwikkelaars van de pomp, mogen hun vondst presenteren op de internationale conferentie over water, Making Waves die Nederland in september organiseert op de Afsluitdijk. Dat is de uitkomst van een prijsvraag die minister Schultz van Haegen organiseerde voor  jonge technologiebedrijven met veelbelovende ideeën op het gebied van water.

De Barsha pomp bestaat uit een soort schoepenwiel op een drijvend platform. In twee spiralen in het wiel zet het stromende water een kolom lucht onder druk,  waardoor de kracht ontstaat om het water weg te pompen. Omdat de pomp weinig bewegende delen heeft vergt hij weinig onderhoud.

Duurzame irrigatiepomp

Pompen van de Delftse startup worden inmiddels gebruikt in landen als Colombia, Indonesië, Nepal, Guatemala, Spanje, Turkije en Zambia. De duurzame wijze waarop de irrigatiepomp is vormgegeven in combinatie met de opschaalbaarheid van de innovatie, maakten volgens de minister dat aQysta tot winnaar van werd uitgeroepen.

Op de conferentie Making Waves in september kunnen de ingenieurs achter aQysta hun vondst aan een veel breder en internationaler publiek presenteren.  Onder de aanwezigen bevindt zich onder andere  oud secretaris generaal van de verenigde naties Kofi Annan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels