nieuws

BAM werkt mee met supersnelle Hyperloop

bouwbreed 1002

BAM werkt mee met supersnelle Hyperloop

BAM werkt mee aan de ontwikkeling van de hyperloop, een technologie die in de toekomst razendsnel openbaar vervoer mogelijk moet maken. Het bouwbedrijf gaat de Delftse start-up HARDT helpen bij de bouw van een testfaciliteit.

Dat maakte BAM maandag bekend, zonder in te gaan op financiële details.

1000 km/per uur

De hyperloop, een idee van de Amerikaanse miljardair en Tesla-oprichter Elon Musk, moet het mogelijk maken passagiers over land grote afstanden te laten afleggen met snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur. Het plan is om capsules in een bijna-vacuüm door een buis te laten zweven door middel van magneten.

De testfaciliteit in Delft wordt de eerste in zijn soort van Europa. Het betreft een proefopstelling met een lengte van 30 meter. Dat is voldoende om op lage snelheid de meest kritische systemen van de hyperloop te kunnen testen. Het is doel is om binnen vier jaar een volledig operationeel testtraject van meerdere kilometers op te zetten.

Proef Zuiderzeelijn

Voorafgaand aan de overeenkomst heeft BAM samen met HARDT Global Mobility een economische haalbaarheidsstudie gedaan voor een hyperloop op het traject van de Zuiderzeelijn. De resultaten van dit onderzoek gaven de doorslag om met elkaar samen te willen werken. De samenwerking betreft een testfaciliteit met een lengte van dertig meter. Dit is voldoende om op lage snelheid de meest kritische systemen van de hyperloop te kunnen testen.

CEO Rob van Wingerden van BAM: “Het creëren van een bouwportefeuille voor de toekomst vormt een van de pijlers onder onze strategie. Innovatie speelt daarin een cruciale rol. Het realiseren van onze ambities vereist dat we investeren in nieuwe technologie en de samenwerking zoeken met innovatieve, ondernemende partners.”

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels