nieuws

Verfproducent Akzo Nobel lijdt niet onder overnamestrijd

bouwbreed 807

Verfproducent Akzo Nobel lijdt niet onder overnamestrijd

Akzo Nobel heeft in het eerste kwartaal een omzet van 3,6 miljard euro geboekt. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging kwam onder meer door overnames, maar ook door hogere volumes en dan vooral bij de divisies Decorative Paints en Specialty Chemcials.

Dat heeft het verf- en chemieconcern woensdagmorgen bekendgemaakt.

Het bedrijfsresultaat verbeterde met 13 procent naar 376 miljoen euro. Voor heel 2017 verwacht Akzo Nobel dat het bedrijfsresultaat zal uitkomen op 1,6 miljard euro, 100 miljoen euro meer dan afgelopen jaar. Dat zou voor het bedrijf andermaal een record betekenen, nadat dit de afgelopen twee jaar ook al gold.

Groei bij alle bedrijfsonderdelen

Financieel directeur Maëlys Castella benadrukte in een toelichting dat de groei bij alle bedrijfsonderdelen doorzette. Bij Decorative Paints steeg de omzet met 7 procent, vooral door volumegroei.

Bij Performance Coatings viel het volume hoger uit en werd geprofiteerd van de overname van de divisie Industrial Coatings van BASF. Wel was hier de vraag vanuit de scheepvaart en olie- en gasindustrie “zwak”. Dit werd weer gecompenseerd door resultaten bij Industrial & Powder Coatings en Automotive & Specialty Coatings. De omzet van de speciaalchemietak viel 7 procent hoger uit, geholpen door positieve volume- en wisselkoerseffecten.

Afsplitsing speciaalchemietak binnen een jaar

Verfconcern PPG Industries heeft Akzo al enige tijd in het vizier, maar de Amerikanen zijn al twee keer de deur gewezen. Inmiddels voeren aandeelhouders van Akzo de druk flink op; zij willen dat er op zijn minst met PPG gesprekken worden begonnen. Akzo blijft echter weigeren om met PPG om de tafel te gaan.

Om PPG van zich af te houden en aandeelhouders tevreden te houden, zal Akzo de divisie speciaalchemie binnen een jaar afsplitsen. Die splitsing moet twee “gefocuste” bedrijven opleveren, die op lange termijn meer waarde opleveren dan het huidige Akzo als geheel. Het geld dat met de splitsing wordt opgehaald wordt grotendeels aan aandeelhouders uitgekeerd.

Daarnaast kondigde de verfproducent aan dit jaar 1,6 miljard euro aan aandeelhouders uit te keren. Dat gebeurt door het reguliere dividend met 50 procent te verhogen. Daarnaast wordt nog eens 1 miljard euro aan speciaal dividend uitgekeerd.

Besparing van 150 miljoen

Verder wil Akzo structureel 150 miljoen euro besparen. De afsplitsing van Specialty Chemicals zal daarnaast nog eens 50 miljoen aan kostenbesparingen opleveren. Het is nog niet geheel duidelijk of Akzo het onderdeel als zelfstandig bedrijf naar de beurs brengt of verkoopt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels