nieuws

‘Mijn uitvoerder wordt dolblij van nieuwe wet’

bouwbreed 888

‘Mijn uitvoerder wordt dolblij van nieuwe wet’

Over de wet kwaliteitsborging voor het bouwen is al veel gezegd en geschreven. De Eerste Kamer moet er ook nog mee instemmen. Hercuton is enthousiast over het naderende tijdperk zonder gemeentelijk bouw- en woningtoezicht. Hij denkt zelfs dat deze wet de sector naar een hoger niveau zal tillen. De wet als kans. Of beter gezegd; de wet door de ogen van Ivo van der Mark (37), Rotterdammer en directeur van Hercuton. “Mijn uitvoerder wordt hier blij van.”

“De bouw zijn eigen vlees laten keuren, is vragen om ongelukken, zeggen ze in kranten. Dat wantrouwen is onterecht en klopt ook niet. Bovendien komt de bouwinspecteur van de gemeente maar af en toe langs. Daarmee creëer je juist schijnzekerheid.

Wij bouwen conceptmatig bedrijfsruimten in prefabbeton, ongeveer 150.000 vierkante meter per jaar. Onze omzet bedraagt ruim 100 miljoen euro. Trots ben ik vooral op Imagewharf, een project in de Houthavens. Alle technieken die wij in huis hebben, komen daar samen.

Ik wil graag een statement maken over de nieuwe bouwregels die op ons afkomen. Over de gemeentelijke bouw- en woningtoezichthouder die plaats maakt voor een grotendeels privaat systeem van kwaliteitsborging. In politiek Den Haag is daar veel ophef over. In Dordrecht deden wij er met Seconed, een bedrijf dat onze bouwkwaliteit in de gaten houdt, juist positieve ervaringen mee op. Nu mogen we in Vianen op soortgelijke wijze een distributiecentrum bouwen van duizenden vierkante meters.

Wekelijks bouwverslag

Wat er anders is? In een wekelijks verslag leggen wij alles vast. Met verslagen en foto’s van de bouw vullen we het gebouwdossier steeds aan. Werkelijk alles kun je daarin terugvinden. Met alle respect naar gemeenten, maar kwaliteit borg je niet met de keren dat zij langs komen.

Eindelijk oog voor kwaliteit, denkt mijn uitvoerder

Oud-minister Blok, die zich hard heeft gemaakt voor deze wet, bezocht ons project in Dordrecht. Vanuit het ministerie is nog steeds veel belangstelling voor onze ervaringen. Belangrijker is natuurlijk wat de mensen op de vloer ervan vinden. Je zou het misschien niet verwachten, maar mijn uitvoerder vindt dit erg positief. Hij vindt het prettig dat hij eindelijk inhoudelijke feedback krijgt op zijn werk.

Wat is je rijbewijs waard?

Het nieuwe stelsel houdt in feite iedereen scherp. Vergelijk het met je rijbewijs. Ik rij al jaren zonder ongelukken, maar als ik vanmiddag een examen moet doen, is het nog maar de vraag of ik zou slagen. Professionele partijen zoals Seconed komen anders dan gemeenten regelmatig poolshoogte nemen. Dat stimuleert je om beter te werken en vinden onze mensen ook leuk.

Minder opleverpunten

De voordelen zijn evident. Opleverpunten zijn er natuurlijk nog wel, maar die hebben alleen nog maar betrekking op de afbouw. Normaal zijn die bovendien meer divers en krijg je aan het eind van de rit ook nog te maken met punten die allang afgerond zijn. Ook dan komen we afspraken wel na, maar het is natuurlijk een stuk lastiger als je drie maanden later een partij nog eens moet laten terugkomen.

Kosten

De realisatiekosten liggen nu nog wel hoger. Maar op de lange termijn levert dit ons geld op, dat weet ik zeker. Zo werken voorkomt garanties en faalkosten. Als bedrijf kun je hier ook een reputatie mee opbouwen. Dat is voor ons een belangrijke motivatie.

De bouw zijn eigen vlees laten keuren is vragen om ongelukken, zeggen ze in kranten. Dat wantrouwen is onterecht en klopt ook niet. In het nieuwe bouwstelsel kijken professionele partijen juist mee. En zeker als je het werk verzekerd wilt krijgen, kom je niet weg met prutswerk. In wiens belang is het om te verzaken?

Wet is geschenk voor de sector

Oprecht denk ik dat de bouwsector met deze wet eindelijk de kans krijgt om haar reputatie te verbeteren. Het wordt er namelijk transparanter op, je moet aantonen dat je kwaliteit levert. En nogmaals. Zoals het nu gaat is het ook maar schijnveiligheid. Soms komt de gemeente langs. Steekproefsgewijs. Maar dat zegt niets over het eindresultaat. En de gemeente is ook niet verantwoordelijk. Dit leidt juist tot onduidelijkheid.

Ik heb een bouwvergunning …

…zeggen partijen nu, maar je kunt je afvragen wat die waard is. Iedereen weet dat je die aan het begin van het project krijgt. Het zegt dus niets over de daadwerkelijk geleverde kwaliteit. Het grijze gebied is in het huidige stelsel gewoon te groot. Neem nou de eisen voor de kierdichtheid van gebouwen die in het Bouwbesluit staan. Ik durf wel te zeggen dat een groot deel van de bedrijfsmatige panden bij oplevering niet aan die eisen voldoen. Er wordt namelijk weinig op getoetst. Ja, dan wordt het een soort wassen neus. Er zijn ook bouwbedrijven die leunen op gemeenten. En aan andere kant leunen veel gemeenten nu ook al op private partijen.”

De toekomst?

Wij werken met technische inspecties (tis) en proberen onze werkwijze ook gecertificeerd te krijgen. We zijn in gesprek met een grote verzekeraar. Als wij deugdelijk werk kunnen aantonen, is de verzekeraar bereid een betaalbare verborgen gebreken verzekering af te geven onafhankelijk van ons bestaansrecht. Dat is uniek.

Tips voor bouwers

Ik wil onze ervaring graag delen. Verdiep je in de wetgeving, zou ik bouwbedrijven willen meegeven. Pak een behapbaar project en doe het gewoon een keer. Ervaar het en doe het keer op keer. Eigenlijk zie je bijna direct resultaat.

Wet of geen wet, in Vianen doen we het al. De omgevingsvergunning is volledig getoetst middels de zogeheten Technical Inspection Services (TIS). De bouwvergunning is uitsluitend preventief getoetst aan het bestemmingsplan, de bouwverordening en het beeldkwaliteitsplan. De gemeentelijke preventieve toetsing aan het Bouwbesluit bleef beperkt tot de voorgestelde gelijkwaardige oplossing voor het aspect brandveiligheid. Ja, ik vind dat Vianen lef toont. Er is toch best veel negatieve publiciteit geweest rondom dit onderwerp. Bij veel gemeenten leeft ook nog weerstand. Vianen stapte er desondanks met een open vizier in.

Nooit meer hit en run

Ik snap wel dat het zo lang duurt met die wet. Het moet toch goed in elkaar zitten. En als we dit punt voorbij zijn, denk ik dat de wet onze branche echt naar een hoger niveau kan helpen. Ik denk ook dat het leuker wordt.

Natuurlijk wordt het bouwen anders. Normaal focussen alle partijen op die ene opleverdatum, wij leveren in per onderdeel op. Niet meer rennen naar het eind, maar in kleine stapjes. De laatste maanden van een proces zijn daardoor ook minder breekbaar. Een constant tempo, geen hit en run meer.“ 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels