nieuws

Miljarden in fonds voor investeringen in energie en duurzaamheid

bouwbreed 12

Miljarden in fonds voor investeringen in energie en duurzaamheid

Ondernemers die zich richten op ‘risicovolle activiteiten op transitiegebieden’ kunnen hun projecten in de toekomst makkelijker financieren. Het kabinet richt een nationale investeringsbank op, Invest-NL, dat investeringen op ‘terreinen waar Nederland nu kansen laat liggen’ stimuleert.

Dit melden de ministeries van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

“De komst van Invest-NL is belangrijk voor Nederlandse ondernemers en bedrijven. Dankzij Invest-NL wordt het financieren van projecten makkelijker, kunnen ondernemers een garantie ontvangen die hen investeringszekerheid biedt en worden bedrijven geholpen met een exportkredietverzekering”, aldus minister Kamp (EZ).

Nu is het nog zo dat veel bedrijven en projecten vanwege onzekerheid over de verhouding tussen risico en rendement of door lange, onzekere terugverdientijden op investeringen, moeilijk aan financiering komen, aldus de ministers.

Minister Dijsselbloem (Financiën): “Het is nu zaak voldoende te investeren zodat onze economie sterk blijft en we de omslag naar een duurzame economie gaan maken. Invest-NL gaat daarbij helpen. Met deze investeringsbank gaan we investeringen lostrekken op terreinen waar Nederland (overheid en bedrijfsleven) nu kansen laat liggen.’’

Focus op transitiegebieden: energie, verduurzaming en mobiliteit

Invest-NL gaat onder meer een rol spelen bij risicovolle activiteiten op transitiegebieden zoals verduurzaming, mobiliteit en energie (bijvoorbeeld geothermie en laadpalen voor elektrische auto’s). De Staat is enige aandeelhouder en stort jaarlijks kapitaal in Invest-NL. Dit wordt vanaf dit jaar opgebouwd naar 2,5 miljard euro. Vanaf 2018 moet de investeringsinstellling actief zijn.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels