nieuws

Duurzame energieproductie in Nederland stijgt met 15 procent

bouwbreed 18

De duurzame elektriciteitsproductie in Nederland is in 2016 met 15 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Met name de opwekking van windenergie steeg aanzienlijk.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Bijna 13 procent van het totale energieverbruik in Nederland was afkomstig van duurzame energie. In 2015 was dit nog 11 procent.

Helft van hernieuwbare energie afkomstig van wind

In 2016 produceerden we in Nederland 15 miljard kilowattuur aan duurzame energie. In 2015 was dit nog 13 miljard kWh. De helft van deze productie is afkomstig van windenergie. Een derde werd opgewekt met het verbruik van biomassa, tien procent met waterkracht en zonnepanelen.

“De groei van de hernieuwbare elektriciteitsproductie in 2016 is voor 70 procent het gevolg van de toegenomen productie met windmolens. Het nieuwe windmolenpark op zee bij Schiermonnikoog, met een capaciteit van 600 megawatt, heeft hieraan in belangrijke mate bijgedragen”, aldus het CBS.

Verdubbeling productiecapaciteit op zee

Nederlandse windmolens hadden tot eind 2016 in totaal ruim vierduizend megawatt aan vermogen. Dit is ruim 800 megawatt meer dan in 2015. De capaciteit op zee verdubbelde vorig jaar ruimschoots tot bijna duizend megawatt. Op land nam de capaciteit met 7 procent toe tot 3,2 duizend megawatt.

Nederland tiende windenenergieproducent van Europa

De gezamenlijke capaciteit van windmolens in Europa bedroeg in 2016 154 duizend megawatt. Een derde hiervan produceerde Duitsland, Spanje volgt met 15 procent. Met 3 procent van de totale Europese capaciteit staat Nederland op plek tien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels