nieuws

Zeeuwse onderwijsdirecteur: stop met veldslag om jongeren

bouwbreed Premium 2108

Zeeuwse onderwijsdirecteur: stop met veldslag om jongeren
Teacher Helping College Students Studying Plumbing Wearing Protective Goggles Using A Saw

Er moet een einde komen aan de concurrentie op lonen bij het werven van jongeren voor de bouw- of installatiesector. Dat vindt Jan den Engelsman, opleidingsdirecteur van Bouwmensen Zuidwest. “Den Haag moet ingrijpen.”

Jongeren in de bouw in krijgen is ook in Zeeland lastig. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen is de instroom nog niet op het gewenste niveau. Opleidingsdirecteur Jan den Engelsman ziet het de goede kant op gaan, maar signaleert dat er structureel iets mis gaat in de sector: concurrentie op lonen in de strijd om nieuw, aanstormend talent.

“Nederland is een opleidingsland. En in de gebouwde omgeving hebben we één doel: zoveel mogelijk jongeren de sector in krijgen. Maar bij het vakonderwijs gaat dat al structureel mis. Daar wordt al op loon geconcurreerd. Een beginnend installateur verdient meer dan een timmerman of stukadoor. Den Haag zou moeten ingrijpen. Er zou één opleidingscao moeten komen.”

Jan den Engelsman

Den Engelsman vreest dat jongeren puur op basis van loon hun keuze maken om voor een bepaalde discipline in de technieksector te kiezen. Geen goede ontwikkeling, vindt hij.

“Een jongere moet zijn hart moeten volgen, niet gestuurd moeten worden door geld, maar een keuze moeten maken op basis van kwaliteit. Met al die verschillende cao’s dreigt het echter de verkeerde kant op te gaan. In plaats daarvan zouden de verschillende sectoren elkaar moeten versterken.”

Zeeuws dipje

Jarenlang zat de instroom ook in Zeeland in een kleine dip. Gelukkig ziet Jan den Engelsman het tij keren. “Vanaf 2015 zien wij de instroom weer langzaam groeien en nu stabiliseert het weer. Op dit moment zijn er 160 bouwleerlingen in Zeeland en 10 infra-leerlingen. In 2008 zaten we op 210, 220 leerlingen, maar voor nu mogen we tevreden zijn, al kunnen we er nog wel wat extra gebruiken.”

Alleen in Zeeuws-Vlaanderen, ene krimpgebied is de oogst mager. Noodgedwongen moesten drie vmbo-opleidingen fuseren. “Het nieuwe centrum Toptechniek is net geopend. Een pijnlijk besluit, maar het geeft aan dat de krimp daar echt voelbaar wordt.”

Meer dan een hamer vasthouden

De opleider is een paar jaar geleden gestart met het verleiden van jongeren. Bij het zieltjes winnen benadrukt Bouwmensen Zuidwest vooral dat de bouwwereld verandert van een ambachtelijke sector naar een wereld vol mogelijkheden met ICT, modulair bouwen, prefab en verduurzaming.

“De timmerman van nu is een hele andere dan die van tien jaar terug, het is tegenwoordig veel meer dan een hamer en beitel vasthouden. En met drones en andere ontwikkelingen staan we nog aan het begin van een digitaal tijdperk.”

Zeeuwse bouwmeisjes

Den Engelsman richt zich ook op andere doelgroepen. “Zo geven we voorlichting op de mavo en de havo, omdat we ook werkvoorbereiders nodig hebben en calculators. Daarnaast proberen we ook nieuwe Nederlanders voor onze sector te winnen, daar zitten veel technische mensen tussen. En we willen meer meisjes. De verhouding is nog steeds 85 om 15 procent. Dat moet anders, omdat het vak verandert, maar ook omdat we gewoon te weinig mannen hebben. Steeds vaker kiezen zij voor defensie, of voor aanpalende technische sectoren.”

Donderdag reist Cobouw met het Cobouw Café af naar Goes om te praten over de Zeeuwse ‘bouwmarkt’. Den Engelsman ziet dat het goed gaat in de provincie.

“Dankzij de recreatiemarkt was de crisis hier minder hevig dan in andere delen van het land. Ik denk wel dat Zeeland meer kan doen op het gebied van verduurzaming. In feite hebben we hier alles mee. Zon, wind en water. In Goeree-Overflakkee zijn ze ook druk bezig met een groen eiland van alternatieve energiebronnen.”

Vlissingen als voorhaven

Vlissingen zou verder in zijn optiek ook een ideale voorhaven kunnen zijn van Antwerpen. “Vlissingen ligt in de gouden driehoek tussen Rotterdam, Roozendaal en Antwerpen. En de Westerschelde blijft een van de moeilijkste vaarwateren voor de grote jongens (lees schepen).”

Of het ooit zo ver gaat komen? De 57-jarige Den Engelsman durft het niet te zeggen. Hij kijkt uit naar de nieuwe Marinekazerne die ongetwijfeld werkgelegenheid zal opleveren. Precies dat is wat Zeeland volgens hem nodig heeft. Stabiliteit en rust op de arbeidsmarkt. Voor het Zeeland van harde werkers, van trouwe werkers, van collegialiteit.

“Wat dat betreft maak ik me wel een beetje zorgen over de woningbouwplannen. Letterlijk zitten gemeenten hierin elkaars vaarwater. Daar moet een eind aan komen en mag niet ten koste gaan van de werkgelegenheid.”

Den Engelsman roept gemeenten op om over hun grenzen heen te kijken en de strijdbijl te begraven. Om samen op trekken. Precies zoals de bouw- en installatiesector ook zou moeten doen als het gaat om opleiden: niet elkaar de tent uitvechten met salarissen, maar jongeren enthousiast maken voor het vak.


Cobouw Café Zeeland, 7 december

Donderdag 7 december reist Cobouw met het Cobouw Café af naar Goes om te praten over de Zeeuwse energieambities en bouwmarkt. De avond begint om 18:00 en eindigt rond 20:00. U kunt daar gratis bij zijn. Hier kunt u zich aanmelden.

Andere gasten zijn:

  • Derk Alssema, wethouder Goes en kartrekker van het Zeeuws Energie Akkoord
  • Chris Dekker wethouder wonen in Middelburg
  • Maarten Sas directeur bestuurder woningcorporatie RWS
  • Renz Pijnenborgh, architect van een van de meest gezonde en ecologische woningen van Zeeland
  • Carla Schönknecht, gedeputeerde Zeeland (ruimtelijke ordering, vastgoed en recreatie)
  • Eric de Ruijsscher, directeur van H4A (grootste infrabedrijf van Zeeland), voormalig voorzitter van Bouwend Zeeland.
  • Martijn van Sabben, voorzitter Bouwend Zeeland, en directeur van Aannemingsbedrijf Fraanje

“Zeeuwse woningbouwer waarschuwt: alarmfase 1”

Cobouw eerder deze week Martijn van Sabben, voorzitter van Bouwend Zeeland. Ook hij hoopt dat er snel een einde komt aan het Zeeuwse woningmarktconflict en waarschuwt voor een nieuwe crisis op de woningbouwmarkt als de prijzen van materialen zo hard blijven stijgen. Hier kunt u het interview lezen.

 

Martijn van Sabben

 

 

 

Reageer op dit artikel