nieuws

Vijf energie(s)toppers strijden om hoofdprijs

bouwbreed 1568

Vijf energie(s)toppers strijden om hoofdprijs

Vijf start-ups met energiebesparende vondsten gaan door naar de finale van de Energie(s)topper van de stichting Doen.  Het dak-isolatiesysteem van RoofClix, en het energieopwekkende en tegelijkertijd zonwerende Lumiduct van Wellsun horen tot de finalisten.

De vijf finalisten zijn overgebleven na een selectie waaraan ruim 90 bedrijven meededen.  Op 15 maart maakt de jury onder leiding van Ed Nijpels de winnaar bekend, die kan rekenen op 100.000 euro voor de doorontwikkeling van het product.

Energieslurpers opsporen met een app

Ipsum Energy is een real time app voor consumenten. De app geeft inzicht in het energieverbruik en patronen van alle apparaten in huis. Energieslurpers worden zo makkelijk opgespoord en de app geeft ook tips voor slimmer energiegebruik. Huishoudens kunnen met de app 10 tot 20% energie besparen.

Het kunststof dak bovenop het dak van Roofclix zorgt voor extra isolatie

Roofclix is een kliksysteem van kunststof elementen dat bovenop bestaande platte daken wordt geplaatst. Het zorgt voor wel 50% reductie in koelbehoefte in de zomer en verwarmingsbehoefte in de winter.

Energiemanagement voor de maakindustrie

Sensorfact NL is een intelligent energiemanagementsysteem voor de maakindustrie. Draadloze sensoren meten het energieverbruik van de machines, zodat in een oogopslag het besparingspotentieel per machine duidelijk wordt.

Een stille warmtepomp zonder bewegende delen

De warmtepomp van Soundenergy werkt niet op elektriciteit maar op warmwater opgewekt met restwarmte via een unieke zelfontwikkelde en inmiddels gepatenteerde technologie: Thermo Acoustics. De warmtepomp heeft geen bewegende delen, is geluidsarm en onderhoudsvrij. Thermo Acoustics is met name interessant voor grote bedrijven en belooft 30 tot 50% energiebesparing.

Lumiduct is zonwering en paneel ineen

Wellsun heeft de Lumiduct TM ontwikkeld: een raam, zonnewering, zonnepaneel en videowall in één. Een controlesysteem bepaalt hoeveel licht en warmte het paneel doorlaat en zet tegelijkertijd het zonlicht om in energie.
Door ledlampjes te integreren in het paneel kan het ook nog als media wall functioneren “met een betere resolutie dan de Ziggo dome” aldus de makers. De eerste pilotgevelwerd vorige maand geplaatst bij een bedrijf in de Alblasserwaard.

Het is voor de tweede keer dat de stichting Doen, met geld van Postcodeloterij de innovatiewedstrijd Energie(s)topper organiseert.  Bij de editie van 2016 won de Delftse startup Nerdalize. Dat bedrijf probeert de bouw van energieslurpende datacentra te voorkomen door de computerservers verspreid over woonhuizen te plaatsen en via de cloud samen te laten werken. De bewoners kunnen niet bij de data komen, maar krijgen gratis de warmte die anders tegen hoge energiekosten weggekoeld moet worden. De computerservers van Nerdalize zijn vormgegeven als radiatoren waardoor ze niet opvallen in huis en passen in elk interieur.

 

Reageer op dit artikel