nieuws

Vakbond wil ook in afbouwsector 3,5 procent meer loon

bouwbreed 1116

Vakbond wil ook in afbouwsector 3,5 procent meer loon

Werknemers in de afbouwsector moeten volgend jaar een loonsverhoging van 3,5 procent krijgen, met een minimum van duizend euro. Dat vindt FNV Bouwen & Wonen. De vakbond zet bij de komende cao-onderhandelingen bovendien in op de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken.

Volgens cao-onderhandelaar Peter Roos van FNV Bouwen & Wonen is het na jaren van achteruitgang tijd voor een flinke verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Daarbij hoort ook een goede loonsverhoging. Dat werkgeversorganisatie NOA dat niet inziet, vindt hij onbegrijpelijk.

“De voorstellen van werkgevers zijn teleurstellend als je kijkt naar de economische situatie”, zegt Roos. “Er is een stevig tekort aan arbeidskrachten. Toch trekken werkgevers daaruit nauwelijks conclusies. Ze komen met een uitzonderlijk laag loonbod en willen bovendien nóg meer flexibiliteit in de werktijden en arbeidscontracten. Werknemers én de sector zijn juist gebaat bij meer stabiliteit en zekerheid.”

Het loonbod van werkgevers bedraagt 1 procent over 12 maanden. Te laag, vindt Roos. “Hoe het beter kan, zien we in de baksteenindustrie. Daar zijn ook grote tekorten aan arbeidskrachten. Werkgevers hebben de juiste conclusie getrokken en met de FNV een fatsoenlijke loonsverhoging afgesproken van 3,5 procent over 18 maanden en een eenmalige uitkering van 150 euro. De jeugdschalen zijn daar afgeschaft en de reiskostenvergoedingen verhoogd.”

Eerder stoppen met werken nog belangrijker voor werknemers

Een enquête onder werknemers in de afbouwsector leerde de vakbond dat eerder stoppen met werken nog belangrijker wordt gevonden dan meer salaris. Voor Roos wordt dat dus een belangrijkpunt aan de cao-tafel. “Werken in de afbouw is fysiek zwaar. Het is al moeilijk om gezond en fit de 65 te halen. Doorwerken tot je 68e is echt ondoenlijk. Mensen beginnen al jong in de sector, en doen dit werk dus 50 tot 55 jaar lang. Ze moeten wat ons betreft kunnen stoppen na 45 jaar.”

FNV wil ook meer nadruk op duurzame inzetbaarheid en loopbaanfaciliteiten. Daarover zijn in de vorige cao afspraken gemaakt, maar die moeten duidelijker worden toegepast in de praktijk, vindt de bond. Verder moet er  een absoluut verbod op payrollconstructies in de afbouwsector komen, alsmede een vergewisplicht voor de werkgever en opdrachtgever: zij moeten van tevoren controleren of mensen die ze inhuren ook daadwerkelijk volgens de cao worden beloond.

‘Werkgevers kunnen niet blijven steken in crisisreflexen’

Positief vindt Roos dat ook werkgevers in de afbouw inzien dat werknemers na 45 jaar zwaar werk recht hebben op pensioen. “Die afspraken daarover, die gaan er komen. En ook voor onze looneis heb ik hoge verwachtingen. Met het huidige economisch herstel kunnen werkgevers niet blijven steken in crisisreflexen en loonsverhogingen onder inflatie. Dat is echt verleden tijd nu.”

De afbouwsector telt een kleine tweeduizend bedrijven.

Reageer op dit artikel