nieuws

Schaarste aan personeel loopt op naar recordhoogte

bouwbreed 3075

Schaarste aan personeel loopt op naar recordhoogte
Personeelstekort loopt op naar recordhoogte Foto: Suzanne van de Kerk

Ruim een kwart (27 procent) van de woningbouwers heeft te maken met een personeelstekort. Zo groot is het personeelstekort sinds het einde van de crisis niet geweest.

Vorig jaar op deze tijd meldde 5 procent van de woningbouwbedrijven een tekort aan mensen, blijkt uit de nieuwe conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw over de maand oktober. Het personeelstekort is vergeleken met september ook een flink hoger. Toen had 21 procent van de bedrijven  extra personeel nodig.

De oplopende personeelsschaarste in de woningbouw hangt samen met de almaar stijgende orderportefeuille. De werkvoorraad is met drie tiende maand gestegen naar 10,6 maanden.

In de utiliteitsbouw is het personeelstekort ook opgelopen. Bij deze bedrijven heeft een op de vijf bedrijven mensen tekort. Bij wegenbouwers en grond- en waterbedrijven speelt het tekort veel minder een rol. Daar heeft 9 procent respectievelijk 3 procent van de bedrijven mensen te weinig.

Materialen ook een groeiend probleem

Het tekort aan materialen steekt ook een stok in de wielen van de productie. Maar in mindere mate dan het personeelstekort. Van de woningbouwers heeft 17 procent te maken met materialen die niet op tijd geleverd kunnen worden. Bij utiliteitsbouwers meldt zelfs 18 procent dat de productie hinder ondervindt van problemen bij de aanlevering van materialen. Vorig jaar meldde slechts 3 procent van de woning- en utiliteitsbouwers problemen met de materiaalvoorziening.

In november van dit jaar meldden diverse partijen in de bouw al de oplopende problemen bij het bestellen van heipalen, vloeren, kozijnen en andere materialen. Zo vertelde een hoofdaannemer dat hij 33 weken op kozijnen moet wachten.

Reageer op dit artikel