nieuws

Reconstructie in strafzaak schietpartij Thialf

bouwbreed 907

Reconstructie in strafzaak schietpartij Thialf

Er komt een reconstructie van de schietpartij bij ijsstadion Thialf in januari van dit jaar. Dat bepaalde de rechtbank in Leeuwarden woensdag tijdens een regiezitting.

De 57-jarige Charles Reinier van der W. zou op de avond van zaterdag 7 januari schaatssponsor Bert Jonker op het parkeerterrein van Thialf in Heerenveen hebben beschoten. Dat weekend werd het EK allround en sprint verreden.

Jonker, directeur van ingenieursbureau Clafis, werd geraakt in zijn hand en vluchtte in zijn auto. Het OM gaat uit van een poging tot moord of doodslag. Van der W. en Jonker zouden een zakelijk conflict hebben.

De rechter overweegt om het voorarrest van de verdachte op te heffen. Van der W. heeft blaaskanker. Hierover is op woensdag 20 december weer een zitting. De advocaat moet dan een actueel beeld van de ziekte geven. Ook wordt bekeken of elektronisch toezicht een goed alternatief is.

Verdachte stelt dat Jonker een wapen op hem richtte

Uit de reconstructie moet blijken wie het wapen bij zich had. De verdachte stelt dat Jonker een wapen op hem richtte. Bij een worsteling ging het af. Het wapen, door Van der W. later in een sloot gegooid, is niet teruggevonden. Een kogel of huls werd evenmin aangetroffen.

Mede daardoor betwijfelt de advocaat van Van der W. of de handwond van Jonker wel is veroorzaakt door een kogel. De rechter gaat akkoord met de wens om hierover een medisch expert te horen.

De verdachte was lange tijd onvindbaar. Hij werd in juli door de Spaanse politie opgepakt in de buurt van Barcelona en in september uitgeleverd aan Nederland.

Clafis sponsort een schaatsteam met daarin onder andere Jorrit Bergsma en Carien Kleibeuker.

Reageer op dit artikel