nieuws

Onder de boom

bouwbreed 1294

Onder de boom

Het jaar zit er op. 2017 is te kenschetsen in een paar woorden: we hebben te weinig mensen, te weinig materiaal, te lange wachttijden en te veel ongelukken. Is er nog hoop? Ja, maar dan moeten we wel beseffen wat onze impact is op de samenleving.

Afgelopen jaar wilde ik een huis in Apeldoorn kopen. Ik had iets op het oog, maar dat huis moest flink verbouwd worden. Maar ook buiten de Randstad bleek het vreselijk moeilijk om een aannemer te krijgen.

En de aannemer die kwam zei dat het echt heel duur wordt en dat het nog zeker een half jaar duurde – en misschien zelfs langer – voordat hij kon voorrijden

Ze hadden gewoon geen tijd. En de aannemer die kwam zei dat het echt heel duur wordt en dat het nog zeker een half jaar duurde – en misschien zelfs langer – voordat hij kon voorrijden. Hij gaf later ook toe dat hij offertes opschroeft om klanten af te wimpelen. Ik heb een ander huis gekocht waar niets aan hoefde te gebeuren. Wel tegen een te hoge prijs.

De onveiligheid neemt weer toe: meer activiteit, maar iedereen heeft haast, haast, haast.

De bouw kent grote tekorten. Er is veel uitstroom en weinig aanwas van nieuw personeel. Vakmensen, talent én management. Dat heeft ook een heel nare kant: de onveiligheid neemt weer toe: meer activiteit, maar iedereen heeft haast, haast, haast. Dat is vragen om problemen: er zijn meer doden in de bouw. En dan heb ik het niet eens over de breedplaatvloerencrisis.

We schreven over een huis waar de achtergevel niet was geplaatst en de cv-installatie niet gereed was gemaakt bij oplevering

Het aantal bouwfouten neemt weer toe. We schreven over een huis waar de achtergevel niet was geplaatst en de cv-installatie niet gereed was gemaakt bij oplevering. Er waren gewoon te weinig stenen besteld. Maar de aannemer wilde door.

En hoe zit het met duurzaamheid? Is dat opeens van de agenda omdat de huizen toch wel verkocht worden? Is duurzaamheid en circulariteit gekoppeld aan het economische tij? Gezien het klimaatprobleem zou je dat niet moeten willen. De wal keert het schip uiteindelijk.

Jongeren gaan liever naar kantoor om achter de pc te zitten. Ook al verdient dat minder. Dat imago verander je echt niet snel.

Mijn zoon is 20 en ik heb heel wat gesprekken met hem gevoerd over wat hij wil en kan doen qua opleiding en werk. Maar de bouw is in zijn biotoop echt geen thema. Ze denken er niet aan, ze willen het echt niet. Het is zwaar werk. Ze gaan liever naar kantoor om achter de pc te zitten. Ook al verdient dat minder. Dat imago verander je echt niet snel.

De bouw blijft op alle fronten achter: geen innovatie, geen productiviteitsstijging en veel te veel fouten, vertragingen en meerkosten.

McKinsey zei het laatst in de Economist. De bouw blijft op alle fronten achter: geen innovatie, geen productiviteitsstijging en veel te veel fouten, vertragingen en meerkosten. Volgens McKinsey is de bouw in de laatste 20 jaar de industrie met de laagste productiviteitsstijgingen ter wereld.

Architect Ben van Berkel zei het afgelopen jaar: “Terwijl de rest van de wereld aan de iPhone is, gebruikt de bouw nog de walkman”.

Worden we daar somber van? Er zou alle reden toe zijn, want de tekorten aan materiaal en personeel en bouwgrond worden in 2018 niet minder. En innovatie is ook niet meer echt nodig. Architect Ben van Berkel zei het afgelopen jaar: “Terwijl de rest van de wereld aan de iPhone is, gebruikt de bouw nog de walkman”.

2018 zal niet heel anders zijn dan 2017. Het wordt een jaar van veel, héél veel activiteit. En héél veel tekorten.

2018 zal daarom niet heel anders zijn dan 2017. Het wordt een jaar van veel, héél veel activiteit. En héél veel tekorten. En fouten en foutjes. En ruimte voor slimme, verantwoordelijke én ondernemende bouwers en toeleveranciers om kansen te grijpen. Genoeg om over te schrijven dus. Wij redden ons echt wel.

We wensen u een heel succesvol jaar toe. Met aandacht voor de klant (want die wil een huis of kantoor zonder fouten zonder lange wachttijd), voor duurzaamheid (het kan echt niet anders) en een veilige werkplek (want haast is geen excuus als er daardoor iemand van de steiger valt).

Uw impact op de omgeving en de levens van mensen is enorm, vergeet dat niet.

Uw vakplatform wenst u een succesvol én consciëntieus 2018.

Reageer op dit artikel