nieuws

NOA hekelt vakbond in aanloop naar overleg afbouw-cao

bouwbreed 1649

NOA hekelt vakbond in aanloop naar overleg afbouw-cao
Apeldoorn, 230317 Hendrik Ruys, voorzitter NOA. Foto: Sjef Prins - APA Foto

De Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) is verrast én teleurgesteld over uitspraken die FNV heeft gedaan in aanloop naar de komende cao-onderhandelingen. Verrast omdat de werkgeversorganisatie via Cobouw moest vernemen hoe de bond tegen haar voorstellen aankijkt; teleurgesteld omdat de bond doet alsof alles weer goed gaat in de sector.

“Het stoort dat FNV de pers zoekt en we uit de krant kwalificaties over onze voorstellen moeten vernemen”, reageert NOA-voorzitter Hendrik Ruys. “Die voorstellen zijn nog niet eens met ons besproken!”

FNV-bestuurder Peter Roos bestempelde het loonbod van de NOA van 1 procent vorige week als te laag. De vakbond zet zelf in op 3,5 procent meer loon met een minimum van duizend euro. Een dergelijke verhoging zou moeten kunnen na jaren van achteruitgang, zei Roos toen.

De aanpak van FNV om al voor de daadwerkelijke onderhandelingen met kritiek naar buiten te komen, bevreemdt Ruys omdat de relatie met de vakbond juist leek verbeterd. Afgelopen zomer togen werkgevers en bonden nog samen naar Den Haag om het rapport ‘Eerder stoppen met werken voor zware beroepen’ te presenteren aan de Tweede Kamer. Besloten werd bovendien om de strijdbijl te begraven en in het belang van de bouw meer samen op te trekken.

Ruys: “FNV lijkt dat traject kennelijk te verlaten, want de problematiek rond zware beroepen wordt op het bordje van werkgevers neergelegd alvorens de nieuwe regering dit rapport terdege heeft besproken en een visie heeft neergelegd.”

‘FNV vergeet kaalslag van afgelopen jaren’

Het stoort hem ook dat FNV-bestuurder Peter Roos doet voorkomen dat de afbouwsector makkelijk een flinke loonsverhoging kan hebben.  “FNV is kort van memorie. De kaalslag, die in de afgelopen tien jaar in de afbouwsector heeft plaatsgevonden, lijkt men vergeten. Is de vakbond vergeten dat het aantal werknemers drastisch is verminderd? FNV moet toch ook weten dat bedrijven, die de crisis overleefden, enorm zijn ingeteerd op het eigen vermogen?”

Dat FNV aan de cao-tafel afspraken wil maken over beperking van de inzet van zzp’ers en zelfs een verbod op uitzendarbeid en payroll-constructie eist , noemt de NOA-voorman ridicuul. “FNV moet daarvoor niet bij werkgevers in de afbouw zijn, maar zijn pijlen richten op politiek Den Haag!”

Ruys gelooft overigens nog steeds dat werkgevers en bonden samen de sector verder kunnen helpen. “Maar dan wel op basis van realiteit en in een markt zoals die daadwerkelijk is.”

Reageer op dit artikel