nieuws

Nieuwe ‘impacttool’ voor besparing milieukosten bij projecten

bouwbreed 845

Nieuwe ‘impacttool’ voor besparing milieukosten bij projecten

FSC Nederland heeft een ‘impacttool’ ontwikkeld voor het gebruik van FSC-hout. Volgens de organisatie kan met het gebruik van duurzaam tropisch hout bij projecten namelijk flinke kosten worden bespaard.

De tool is ontworpen voor bedrijven en opdrachtgevers (zoals gemeenten en corporaties), zodat zij kunnen berekenen welk ‘positief effect’ het gebruik van tropisch FSC-hout in projecten heeft op biodiversiteit en CO2. Ook kan de tool worden ingezet voor berekeningen van de milieu-impact op projectniveau. In sommige gevallen kan de positieve impact van FSC certificering oplopen tot een besparing van zo’n 20 procent van de projectkosten, stelt FSC Nederland.

‘Bij Fietsbrug Harderwijk bijna 7 ton bespaard’

Als voorbeeld noemt de organisatie  de Fietsbrug A28 in Harderwijk. Door de toepassing van een tropische houtsoort uit Afrika is daar 663.000 euro bespaard. De totale bouwkosten van het project bedroegen 2,9 miljoen euro. Als er niet-gecertificeerd hout zou zijn toegepast dan hadden de totale projectkosten, inclusief milieukosten, volgens FSC Nederland meer dan 3,5 miljoen euro geweest.

In de tool, die is ontwikkeld bij TU Delft, zijn 27 tropische houtsoorten opgenomen uit de regio’s Zuid Amerika, Afrika en Azië.

Reageer op dit artikel