nieuws

Kust bij Callantsoog en Domburg weer beschermd tegen de zee

bouwbreed Premium 1078

Kust bij Callantsoog en Domburg weer beschermd tegen de zee

Rijkswaterstaat heeft deze maand diverse onderhoudswerkzaamheden voor de kust afgerond. Daarnaast is de overheidsdienst gestart met onderhoud van de zeebodem ter hoogte van natuurgebied De Manteling.

Bij Callantsoog, Domburg en de Westkapelse Zeedijk heeft Rijkswaterstaat respectievelijk 1 miljoen, 0,8 miljoen en 2,4 miljoen kubieke meter zand voor de kust onder water aangebracht. Bij het strand op Kop van Schouwen werd bovendien 1,17 miljoen kubieke meter zand opgespoten. Hiermee moet de kust weer goed beschermd zijn tegen de zee.

Rijkswaterstaat doet ook nog onderzoek naar zandverplaatsing

Voor de kust van Oostkapelle, ter hoogte van natuurgebied De Manteling, wordt 1,5 miljoen kubieke meter zand aangebracht. Na de afronding van dit project wordt op deze locatie ook nog onderzoek gedaan naar de manier waarop het zand zich richting de kust en duinen verplaatst. Bij deze kust zijn namelijk geen duidelijke zandbanken. Het doel van het onderzoek is deze manier van verplaatsen te vergelijken met een zandverplaatsing bij een actief zandbankensysteem.

Werkzaamheden gebeuren in samenwerking met Waterschappen

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust, houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Het is de bedoeling dat Nederland op deze manier beschermd blijft tegen de zee.

Reageer op dit artikel