nieuws

Kinderdagverblijven weren aannemer met strafblad

bouwbreed Premium 1810

Kinderdagverblijven weren aannemer met strafblad

Aannemers, en eigenlijk iedereen die langer dan twee weken bij een kinderdagverblijf aan het werk is, moeten zich vanaf 1 januari laten natrekken op strafbare feiten. “Begrijpelijk, maar misschien een beetje overdreven”, reageert kinderdagverblijfverbouwer Evert Storm. “Ongure types stuurde ik toch al niet.”

Kindermisbruik. Het is een actueel item bij kinderdagverblijven. Een grote ontuchtzaak houdt tientallen ouders in Amsterdam nog altijd bezig en onlangs werd Nederland opgeschrikt door een misbruikzaak op een kinderdagverblijf in de Bilt.

De regering wil af van dit soort praktijken en komt vanaf 1 januari 2018 met nieuwe regels, waar ook bouwbedrijven, schilders en andere beroepsgroepen mee te maken krijgen: iedereen die langer dan twee weken in of rondom een kinderopvang werkt, wordt vanaf dan gescreend op strafbare feiten.

“Als dit nodig is om wantoestanden tegen te gaan, dan is dat prima”, reageert Rielen van der Hoek van de Aannemersfederatie. Ze is alleen wel benieuwd wat dit voor haar achterban betekent. “Administratieve rompslomp?”

“Dat is niet het geval”, weet Brancheorganisatie Kinderopvang. “Dit betekent vooral extra werk voor de kinderdagverblijven. Deze maatregel is ook niet stigmatiserend bedoeld jegens de bouwbranche, maar geldt voor alle beroepsgroepen.”

Nooit één wanklank over de bouw

Of bouwers zich ooit misdroegen bij kinderopvangbedrijven, is onduidelijk. Brancheorganisatie Kinderopvang er in elk geval geen voorbeelden van.

“Niet voor niets vinden we dat vooral de interne organisatie bij een kinderdagverblijf op orde moet zijn en transparant. Dat is minstens zo belangrijk als het registreren van iedereen die in de buurt van kinderen werkt.”

Prima, alles om de kinderen te beschermen, of misschien toch een tikkeltje overdreven. Evert Storm, eigenaar van bouw- en interieurbedrijf Storm en Zoon, hoort bij die laatste categorie. De afgelopen vijftien jaar bouwde en verbouwde hij ongeveer 200 kinderdagverblijven. Nooit heeft hij één wanklank vernomen.

Ongure types

“Ik doe die selectie eigenlijk zelf al. Een beetje onguur type stuur ik niet naar een kinderopvang toe, omdat je weet dat die dan niet binnenkomt.”

Storm kan zich maar moeilijk voorstellen dat er in de bouw, mannen rondlopen die zich aan kinderen vergrijpen. “De bouw is eerder een machowereld. Niet van het type dat denkt, ik ga eens aan een kind zitten.”

De bouwer benadrukt dat regels niet zaligmakend zijn. “Bij kinderbedjes moet tegenwoordig op het hekje een sticker worden geplakt om gebruikers te waarschuwen dat het hekje dicht moet. Zonder sticker is dat bedje niet gecertificeerd. Wat koop je daarvoor als een leidster het hekje vervolgens vergeet te sluiten?”

Veiligheid begint bij het kinderdagverblijf zelf, meent Storm. “Zet het bedje niet te dichtbij de zonwering, zeggen we vaker tegen leidster, dat mag niet. Kinderen kunnen zich namelijk opknopen aan de trekkoordjes. Als ze daar vervolgens niets mee doen, houdt het voor ons ook op.”

Waar trek je de grens?

En hij heeft een nog veel pijnlijker voorbeeld. Na het misbruikschandaal op een Amsterdams kinderdagverblijf werd een opendeurenbeleid ingevoerd. Het leverde Storm extra werk op: deuren en ramen plaatsen. “Maar de ‘grap’ is dat iedereen daar vervolgens weer een gordijn voor trekt als de kinderen gaan slapen.”

Vanaf begin volgend jaar is het zo ver. Vanaf dan komt er geen bouwer met strafblad meer in de buurt van kinderdagverblijven. Storm besluit dat hij niet tegen is, maar vraagt zich vooral af waar deze discussie eindigt.

“Een collega van mij is bezig met een toiletgebouw bij een kinderopvang. Je weet dat verschillende kinderen komen kijken, want ze zijn nou eenmaal nieuwsgierig. Vervolgens gaat er eentje naar de wc, waarna hij zegt: kunt u misschien mijn billen afvegen. Hij doet dat, heeft zelf ook kinderen, wil gewoon helpen. Mag dat dan niet?”

Leidster bemoeit zich ook niet met de bouw

“Nou, dat is niet verstandig”, reageert de woordvoerder van Brancheorganisatie Kinderopvang. “Als organisatie van een kinderdagverblijf, zou ik niet toelaten dat de timmerman de billen van een peuter afveegt. Bij deze man gaat dat misschien goed, maar ouders vertrouwen hun kind toe aan de organisatie en de pedagogen die daar werken en niet aan de timmerman die daar toevallig aan het werk is. Een leidster moet zich ook niet bemoeien met de methode waarop de wc wordt aangelegd.”

Reageer op dit artikel