nieuws

Eindhoven reinigt stadslucht met nieuwe installatietechniek

bouwbreed 1812

Eindhoven reinigt stadslucht met nieuwe installatietechniek
Foto: ENS Urban

Eindhoven heeft sinds kort iets bijzonders. Naast de ondergrondse parkeergarage op het Stadhuisplein zijn dertig luchtzuiveringsinstallaties geplaatst om fijnstof en roet uit de stadslucht te reinigen.

De installaties die ontwikkeld zijn door ENS Urban maken volgens het bedrijf ‘gebruik van een innovatieve luchtzuiveringstechnologie die zonder het gebruik van filters, fijnstof, roet en andere soorten luchtvervuiling verwijderd worden’. “Dankzij onze innovatieve luchtzuiveringstechnologie is de kwaliteit van de lucht die de parkeergarage verlaat aanzienlijk beter dan de lucht die de parkeergarage in gaat. Zo fungeren parkeergarages als ‘longen van de stad’ en leveren ze een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit van de stad”, verklaart Roel Gijsbers van milieu-innovatiebedrijf ENS Urban, dat het concept ooit bedacht.

Werking van het systeem

Het klinkt leuk en aardig, maar hoe werkt dat dan? Volgens een uitleg op de website van Longen in de Stad wordt de vieze lucht het systeem ingezogen, waardoor de deeltjes richting een negatief oppervlak bewegen: de collectorplaat. Zodra de deeltjes deze plaat raken, hechten zij zich aan het oppervlak. De kleine (fijnstof) deeltjes op de plaat kleven aan elkaar vast en veranderen in grove deeltjes. Vervolgens verlaat de schone lucht het systeem.

Proef van vier maanden

Eindhoven wil met dit systeem, dat volgens de gemeente een echte primeur is, de luchtkwaliteit van de stad aanzienlijk verbeteren. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), is fijnstof namelijk de meest schadelijke vorm van vervuiling in steden. Onderzoekers van de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven toonden dit vorig jaar met behulp van computermodellen al aan dat dit op deze manier mogelijk is. Maar om te kijken of het ook in de praktijk werkt, is het luchtzuiveringsysteem nu vier maanden als proef bij de parkeergarage geplaatst. In deze periode wordt in een groot gebied rondom het Stadhuisplein de concentraties van fijnstof gemeten. Ook worden weergegevens verzameld om de luchtbeweging in kaart te brengen.

Luchtzuiveringssysteem ook toepasbaar voor tunnels, treinstations en viaducten

Als de techniek blijkt te werken is het de bedoeling dat het om grotere schaal in de stad wordt ingezet. Behalve in parkeergarages is het concept volgens Gijsbers ook geschikt om fijnstof te elimineren in onder andere tunnels, trein- en busstations, viaducten en drukke verkeerspleinen.

Reageer op dit artikel