nieuws

Celstraf geëist voor miljoenenfraude rond bouw energiecentrale

bouwbreed 1422

Celstraf geëist voor miljoenenfraude rond bouw energiecentrale

Twee voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt vijf en drie jaar de gevangenis in. Volgens justitie hebben zij rond de bouw van een nieuwe energiecentrale in Steenwijk hun oude werkgever opgelicht voor in totaal 38 miljoen euro.

Hoofdverdachte is de 58-jarige ex-directeur Richard W., die eerder bij de verkoop in 2007 van een deel van Rendo aan Electrabel steekpenningen had aangenomen. Hij kreeg daarvoor in 2016 twee jaar cel opgelegd, maar ging in hoger beroep. In 2012 begon de opsporingsdienst FIOD met een nieuw onderzoek naar frauduleuze praktijken rondom de bouw van de innovatieve energiecentrale SGI in Steenwijk.

Volgens de aanklager hebben de twee verdachten tussen 2007 en 2011 met hulp van anderen via een ingewikkelde constructie gefraudeerd. Bij de bouw van de nieuwe centrale, bleken de verdachten heimelijk zelf de meeste aandelen hierin te bezitten. Rendo en accountants werden met valse documenten om de tuin geleid, aldus het OM dinsdag. Het tweetal hoopte met de aandelen de vruchten te plukken als de centrale goed zou draaien.

Op basis van de valse (jaar-)stukken stak Rendo 38 miljoen euro in de nieuwe centrale. Die bleek echter verliesgevend en werd in 2013 failliet verklaard. W. en zijn 51-jarige collega hadden volgens het OM wel alvast geld aan hun eigen bedrijf laten uitkeren. Het zou gaan om 2,2 miljoen tot 2,5 miljoen euro.

De aanklager hekelde dat de verdachten misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen dat zij als directeur genoten. Ook is het kwalijk dat zij zich verrijkten met gemeenschapsgeld, aldus de aanklager. Die eiste ook boetes tegen de twee en kondigde een ontnemingsprocedure aan tegen de verdachten en hun bedrijven.

Reageer op dit artikel