nieuws

Bouwconsortium RIVM geploft door gebrek aan chemie bouwbedrijven

bouwbreed 6851

Bouwconsortium RIVM geploft door gebrek aan chemie bouwbedrijven

Het consortium dat het nieuwe RIVM-gebouw in Utrecht zou bouwen, is uiteengevallen door een gebrek aan chemie tussen de bouwers. Dat zegt Gerard Sanderink, grootaandeelhouder van Strukton, dat het project alleen gaat vervolgen.

Heijmans en Hurks zaten vanaf 2013 samen met Strukton in het consortium maar stapten daar begin november van dit jaar uit. Volgens Gerard Sanderink nadat bleek dat de bouwers niet meer op een lijn zaten. Er was geruzie met opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf over wie de meerkosten op zich zou moeten nemen. En ook tussen de bouwers was er getouwtrek.

Het ontwerp voldeed vorig jaar nog niet aan de trillingseisen die gelden voor zogeheten high containment labs. De drie bouwers maakten een nieuwe ontwerp en weigerden begin dit jaar verder te bouwen zonder dat er overeenstemming was over de verdeling van de financiële tegenvallers.

Sanderink zei: ‘Stop met ruzie maken. Ik ga gewoon heien.’

Sanderink: “Ik ben degene die heeft gezegd: stoppen met ruzie maken. Ik ga gewoon heien. Heijmans was daar helemaal van over de rooie. Maar dat interesseerde me niet.”

Sanderink deed zijn uitspraken afgelopen woensdagmiddag bij de start bouw van het RIVM-gebouw in Utrecht.

Vlak voor de bouwvak van dit jaar liep de samenwerking stuk. De Twentenaar kwam in juli persoonlijk poolshoogte nemen bij het project in Utrecht. “Toen ik in de keet kwam, had ik het gevoel: Dit wordt het echt niet. Dit gaat niet. Een van de partijen moet alleen door.” Dat is Strukton geworden. Heijmans en Hurks hebben voor miljoenen euro’s verlies moeten slikken.

“Ik had geen ruzie met Heijmans”, benadrukt Sanderink. “Maar er was een gebrek aan chemie.”

Lees het hele interview met Gerard Sanderink: ‘Ik ben als mens ontzettend geraakt door problemen RIVM’

Reageer op dit artikel