nieuws

Bouwbond eist meer loon, meer veiligheid en meer vaste banen

bouwbreed Premium 1919

Bouwbond eist meer loon, meer veiligheid en meer vaste banen

FNV Bouwen & Wonen zet bij de onderhandelingen voor een nieuwe bouw-cao in op een loonsverhoging van 3,5 procent met een minimum van duizend euro. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt. De onderhandelingen starten eind januari.

Volgens de bouwbond is het “tijd voor een goede loonsverhoging”, nu de markt weer op volle toeren draait.

Naast meer loon moeten de arbeidsomstandigheden ook verbeteren, vindt FNV. Zo moet er een einde komen aan het “ongebreidelde overwerken”. De maximale werkweek mag niet langer dan 40 uur duren en een werkdag maximaal 11 uur.

“Werknemers in de bouw maken vaak lange dagen. Dat is ongezond”, aldus de bond, die verder van mening is dat UTA-medewerkers de mogelijkheid moeten krijgen om vier dagen te werken van maximaal 10 uur. Ook moeten zij het recht hebben buiten werktijd niet bereikbaar te zijn.

Nederlands moet voertaal worden op de bouwplaats

Om de veiligheid op de bouwplaats te vergroten, moet Nederlands de voertaal worden, stelt de vakbond verder voor. Werknemers moeten bovendien werk kunnen weigeren als er bijvoorbeeld op een steiger onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen zijn.

Werknemers met een zwaar beroep moeten na 45 jaar kunnen stoppen met werken. Ook stelt FNV voor om een generatiepact te sluiten, waarbij oudere werknemers – met behoud van hun recht op pensioen – plaats maken voor jongeren.

Vaste baan voor minimaal 70 procent van de werknemers

Een vaste baan in de bouw moet weer de norm worden, vindt FNV Bouwen & Wonen. “Dat betekent dat tenminste 70 procent van de werknemers een vast dienstverband heeft. Payrolling in de bouw moet worden verboden. Als uitzendbureaus zich niet aan de regels houden krijgen ze geen Bouwplaats-ID. Jongeren met BBL-opleiding in de bouw krijgen direct een vast contract.”

De vakbond sprak afgelopen maanden duizenden bouwvakkers. De uitkomst daarvan hebben geleid tot de cao-voorstellen die nu op tafel zijn gelegd. Op 24 januari zal de eerste cao-ronde plaatsvinden.

Reageer op dit artikel