nieuws

Ballast Nedam weer terug van weggeweest in offshore windmarkt

bouwbreed 3597

Ballast Nedam weer terug van weggeweest in offshore windmarkt
Foto Ronald Bakker Op de foto: Business Developer Jan de Vries (L) en Director Renewables Arno Uiterweerd (R). Ballast Nedam is de enige bouwer die een stand heeft op de Wind Europe in de Amsterdamse Rai.

Twee jaar nadat Ballast Nedam uit de offshore windmarkt stapte, gaat de bouwer het weer proberen. Met het onlangs opgerichte Ballast Nedam Renewables wil het bedrijf een serieuze rol gaan spelen in de markt voor duurzame energie. Directeur Arno Uiterweerd en business developer Jan de Vries lichten toe.

Ballast Nedam heeft haar offshoretak twee jaar geleden niet voor niets verkocht. Waarom stapt het bedrijf nu toch weer in op deze markt?
Uiterweerd: “Ballast Nedam Offshore is altijd een goedlopende tak van ons bedrijf geweest, we hebben het alleen verkocht omdat we in zwaar weer verkeerden. Nu het weer beter gaat met het bedrijf en het concurrentiebeding is afgelopen, zijn we voorzichtig gaan nadenken om toch weer in windenergie te stappen. De kennis en knowhow hebben we namelijk nog in huis, dus de stap die we moeten zetten om weer terug te komen, is niet zo groot. Bovendien liggen er mooie kansen voor deze markt. Vanaf begin dit jaar zijn we daarom stappen aan het zetten om de markt weer te betreden. We hebben een goed track record, maar we beseffen dat we rustig moeten terugkomen.”

Richt dit nieuwe bedrijfsonderdeel zich net als de ‘oude’ vooral op offshore?
De Vries: “Nee, we gaan meer doen dan alleen offshore. Ballast Nedam Renewables gaat zich ook richten op onshore en solar, we hebben deze drie takken gebundeld. Ons oorspronkelijke bedrijfsonderdeel was echt gericht op ons schip de Svanen. We namen projecten aan waar we dit schip voor konden inzetten. Nu de markt zich verder heeft ontwikkeld, en elk project om een specifieke oplossing vraagt, kijken we met een vernieuwde blik naar de offshore windenergie bouw, dat niet gebonden is aan specifieke equipment. Daarnaast komen er steeds meer nieuwe fundatietechnieken, zoals afzinkbare constructies, waar we in het verleden al meer dan 150 stuks van gemaakt hebben voor brugpeilers, jackets en drijvende constructies.”

Gaan jullie zelf bouwen of besteden jullie vooral projecten uit?
Uiterweerd: “Allebei. Een deel doen we zelf en bij een deel maken we gebruik van partners en onderaannemers.”

En investeren in nieuw materiaal? Komt er weer zoiets als Svanen?
Uiterweerd: “Laat ik het zo zeggen: het behoort tot de mogelijkheden. Doordat we zelf momenteel geen schip hebben kunnen we  veel meer kijken naar wat het beste past per project. Dat maakt ons flexibel en kunnen we projecten selecteren waarbij we onze toegevoegde waarde kunnen laten zien. De markt ontwikkelt zich, we zien een verschuiving naar meer windturbineparken verder uit de kust. Wat je daarvoor nodig hebt verandert ook. We kijken met name naar het equipment wat voor handen is en bij het project past.”

U zegt dat er grote kansen liggen op de duurzame energiemarkt.
Uiterweerd: “Klopt, ik verwacht een grote groei van deze markt. Nederland en landen rond de Noordzee zijn al vrij ver op dit gebied, de Nederlandse overheid is heel serieus hierin en schrijft elk jaar wel een aantal tenders uit voor windparkprojecten. We merken dat omliggende landen ook bezig zijn een dergelijk beleid uit te rollen. In veel landen begint de markt pas net op te komen, daar liggen mogelijkheden.

Hoe groot verwacht u dat Ballast Nedam Renewables wordt in deze markt?
Uiterweerd: “We zien een plekje voor onszelf als gerenommeerde speler. Maar we hebben onszelf geen harde doelstellingen opgelegd in omzet, we zeggen niet: we willen 80 miljoen omzet per jaar realiseren.”
De Vries vult aan: “We kijken echt per project en we gaan stapje voor stapje. We zijn dit jaar eerst begonnen met collega’s enthousiasmeren en de markt te verkennen en informeren dat we weer terugkomen. En we hebben ons ingeschreven op een aantal projecten. Momenteel tenderen we verder en kijk met interesse uit naar de uitslagen van de ingediende projectvoorstellen.”

Vertel eens wat meer over die projecten.
De Vries: “We hebben reeds ingeschreven op offshore- onshore- en solarprojecten. Het gaat om projecten in Nederland en in het buitenland. Het zijn interessante trajecten. Verder kan ik er totdat we iets gegund krijgen, niets over kwijt.”

Renewables gaat zich dus ook op internationale markten richten. In welke landen zien jullie vooral kansen?
Uiterweerd: “Van oudsher is West-Europa de kraamkamer voor on en offshore windenergie. Andere delen van de wereld stappen nu ook in, bijvoorbeeld Azië en Afrika. We gaan ons vooral richten op deze opkomende markten. Maar als er interessante tenders zijn rond de Noordzee, dan laten we die natuurlijk niet liggen.”

Zijn jullie niet bang voor concurrentie? Jullie zijn toch twee jaar ‘weggeweest’.
Uiterweerd: “Nee, de markt is groot genoeg voor ons allemaal. We moeten elkaar juist helpen om de energietransitie te versnellen. De markt is enorm en het aantal mensen dat er echt verstand van heeft is schaars. Slimme samenwerkingsvormen zijn dus belangrijk. We hebben op dit moment al samenwerkingsvormen lopen.”

O ja, welke dan?
Uiterweerd: “Dat kan ik helaas niet zeggen.”

Laatst maakte Ballast Nedam bekend geen woningen meer op gas te bouwen. Heeft dit er ook mee te maken dat jullie weer meer investeren in windenergie?
Uiterweerd: “Zeker, onze bedrijfsonderdelen werken nauw samen. Ik zie Onno Dwars van Development (de ontwikkelpoot van Ballast Nedam) bijna elke dag. Als er ergens vastgoed of woningen worden ontwikkeld, kijken wij hoe we daar duurzame energieconcepten kunnen inzetten. We hebben nog drie eigen windenergieparken in ons eigendom. We kijken overigens ook naar de mogelijkheden die uit te breiden.”


Arno Uiterweerd
Na veertien jaar actief te zijn geweest voor BAM, besloot Arno Uitweerd begin dit jaar aan de slag te gaan als directeur bij Ballast Nedam. Hij werd al snel verantwoordelijk voor de nieuwe bedrijfstak Ballast Nedam Renewables. Sinds eind jaren 90 is hij actief in duurzame energie en daarom vond hij het een mooie kans om de bedrijfstak op de kaart te zetten. “Je moet wel een beetje gek zijn als je wilt werken en de wereld van duurzame energie”, lacht hij. “Je moet met passie te werk gaan. Je moet er echt van houden. De meeste mensen die bij Renewables werken zijn enorm gedreven. En allemaal een beetje gek van het vak.”


Jan de Vries
Jan de Vries startte 2010 bij Ballast Nedam. Toen deze bedrijfstak in 2015 verkocht werd aan Van Oord, ging De Vries mee. Hij maakte het hele verkoopproces mee. Daarna ging hij nog  aan de slag als projectmanager bij Hochtief, een bouwer gericht op complexe infrastructurele projecten. Toen hij na twee jaar weer werd benaderd door Ballast Nedam greep hij zijn kans om als business developer aan de slag te gaan. “Offshore is een hele andere tak van sport dan een tunnel aanleggen. Ik heb in de tijd dat ik voor Ballast Nedam werkte, 80 fundaties geïnstalleerd op zee. Ik kijk ernaar uit om weer in deze markt aan de slag te gaan.”

Reageer op dit artikel