nieuws

Verplicht samenwerken werkt: “Simpele aanpassing UAV-gc volstaat om probleemproject te voorkomen”

bouwbreed Premium 5656

Verplicht samenwerken werkt: “Simpele aanpassing UAV-gc volstaat om probleemproject te voorkomen”

Problemen en risico’s tijdens de uitvoering van een bouwproject zijn grotendeels te voorkomen door verplicht samen te werken. Met een simpele extra passage in het UAV-gc dwing je partijen te communiceren. “Of dat bij iedereen werkt is niet zeker, maar bij ons helpt het enorm.”

Tijdens de Marktdag Waterschappen op 27 november presenteert de werkgroep het DeEscalatiemodel, een overlegstructuur die uitgaat van gelijkwaardige partners die op vaste tijden praten over de voortgang van een project. Waterexperts Gerrit-Jan van de Pol van GMB en Frans van den Berg van Waterschap Rivierenland onthullen tegenover Cobouw alvast deze sleutel tot een goedlopend bouwproject.

Overleg op 3 niveau’s

De opzet van het model is eenvoudig en toepasbaar op praktisch elk bouwcontract. Op vaste tijden zoeken opdrachtgever en markt elkaar op. Essentieel is dat dit contact op drie niveau’s plaats vindt. Dus niet alleen op projectniveau, maar ook met het management en de eindverantwoordelijken in de organisatie.

“Verplicht samenwerken lukt echt door het simpelweg te regelen.”

Gestructureerd komen de toprisico’s, de voortgang, de planning en de grootste zorgen aan de orde. “Het grootste deel van het gesprek moet je ‘benen op tafel’ doen, maar het werkt prettig om concrete afspraken vast te leggen, zodat zeker is dat iedereen elkaar goed heeft begrepen”, leert de praktijk bij zowel Van de Pol als Van den Berg.

“Rampenproject is niet nodig bij eerder ingrijpen”

Vorig jaar werd op de Marktdag van de waterschappen een brede werkgroep opgericht en nu een jaar later ligt er een panklaar concept. Maar het idee kwam niet zomaar uit de hoge hoed getoverd.

De directeur van GMB is ervaringsdeskundige als het gaat om projecten die uit de klauwen lopen en voor de bouwer werden afgesloten met verlies. “En wij zijn niet de enige die afgelopen jaren tegen onverwachte tegenvallers en rode cijfers aanliepen. Meestal was dat helemaal niet nodig geweest als er maar eerder was ingegrepen.” Maar dat gebeurde niet.

Je staat al snel 4-0 achter

En dat knaagde. Tenenkrommend moest hij aanzien dat goedlopende projecten op het laatste moment veranderden in rampenscenario’s omdat partijen bleven aanmodderen. “In de ‘oude’ bouwcultuur wil je de directie liever buiten de bouwkeet houden. Die zie je alleen bij problemen. Als zij dan eindelijk aanschuiven, sta je al 4-0 achter”, schetst Van de Pol.

Frans van den Berg en Gerrit Jan van de Pol: “Regel samenwerken in UAV-gc”
Foto: Sjef Prins – APA Foto

Daarop ontwikkelde de GMB-directeur ruim drie jaar geleden een simpele overlegstructuur om partijen structureel aan tafel te zetten. Aanvankelijk werd het alleen ingebracht op het moment dat een project was vastgelopen, maar het werkt zo goed dat de bouwdirecteur het nu ook oppert bij elke ‘start-up’ van nieuwe projecten. De meeste opdrachtgevers willen meewerken, zeker nu de successen aantoonbaar worden.

Zwaardere constructie?

Zo ontpopte bij een dijkversterking uit het HWP-programma een discussie over benodigde constructies. Die werden door de gevraagde rekenmethodiek veel zwaarder dan verwacht.

“Het verschil van inzicht had zomaar kunnen uitdraaien op verharding van de standpunten en een juridische procedure, maar dankzij het overlegmodel is dat voorkomen. Uiteindelijk hebben de technici van zowel het waterschap als de bouwer samen gerekend aan de beste methode en die is uitgevoerd”, geeft Van den Berg een voorbeeld.

Andere bouwmethode was veel duurder

Bij Munnikenland bleek een deel van de grond op een dijk verontreinigd, maar dat was zonder risico voor de ondergrond. “Daar is na overleg de aannemer meegegaan naar de gemeente om de methode uit te leggen en het waterschap op die manier te behoeden voor een extra dure andere bouwmethode”, geeft Van de Pol een ander voorbeeld. De problemen waren misschien ook wel opgelost zonder het model, maar dat is achteraf lastig vast te stellen.

Inmiddels heeft GMB bij 20 projecten gewerkt met de overleg-structuur. “Problemen zijn niet plotsklaps allemaal voorbij, maar ze liggen veel eerder op tafel en worden veel eerder aangepakt.” Samen met werkgroepleden van Heijmans, JdBGroep, Antea, juristen en waterschappen is het model breed inzetbaar gemaakt, geschikt voor praktisch elk bouwproject.

 Toekomstdroom van conflictloze bouwcultuur

De toekomstdroom is een conflictloze bouwcultuur waarbij wordt samengewerkt en vechtcontracten definitief tot het verleden behoren. De kroon op het werk zou een extra passage in het UAV-gc zijn, waardoor samenwerken in alle d&c-contracten wordt afgedwongen. Er wordt breed gekeken naar een evaluatie van de spelregels en de werkgroep hoopt daarbij mee te liften.

Dat samenwerken zich niet echt laat dwingen, beseft ook de werkgroep. Simpel zat: “Als mensen zo’n overleg beschouwen als een ‘motje’ dan kun je je tijd beter gebruiken.” Het succes valt of staat met een open houding bij opdrachtgevers en marktpartijen in combinatie met de wil om het overleg open en eerlijk te voeren.

 ‘Jouw probleem, dus los het maar op’

“De cultuur was lange tijd om risico’s over de schutting bij de aannemer te gooien. ‘Jouw probleem, dus los het maar op’. Dan worden de stellingen ingenomen en staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. Dat draait uit op een praktijk waar uiteindelijk niemand gelukkig van wordt. Dat besef is wel doorgedrongen, In de Marktvisie hebben we afgesproken in te zetten op ander gedrag en een andere manier van werken, met meer aandacht voor contact. Dit afsprakenmodel is daar een uitwerking van”, schetst Van den Berg.

Om die praktijk te doorbreken was geen simpele opgave. “Bij ons reageerde de directie aanvankelijk zeer terughoudend. Ze hadden nauwelijks interesse om aan te schuiven en mee te denken. ‘Hoezo, zijn er problemen dan’, kregen we te horen. De cultuur is zo ingesleten dat het bestuur alleen bij forse overschrijdingen of vertragingen wordt ingeschakeld. Dan ben je dus al veel te laat om een project snel in goede banen te krijgen. Inmiddels zijn ze om hoor.”

Sfeer is veel prettiger

Bijkomend groot voordeel is dat de sfeer tussen opdrachtgever en markt een stuk relaxter is, hebben zowel Van de Pol als Van den Berg gemerkt. “Het klinkt zo eenvoudig. Op afgesproken tijden informeer je elkaar over de stand van zaken. Samen denk je na over dreigende tegenvallers en grote risico’s. Zo weet je van elkaar waar de grootste pijnpunten zitten en begrijp je ook beter waarom bepaalde beslissingen worden genomen.


Voordelen  DeEscalatiemodel:

 • Eenvoudige methode om slimmer met communicatie om te gaan
 • Ondersteunt bij de beheersing van risico’s
 • Resulteert in minder faalkosten
 • Resulteert in meer beheersing van het budget
 • Resulteert in meer voortgang in het project
 • Resulteert in een hogere tevredenheid van bestuurders, burgers en bedrijven
 • Respecteert de belangen van partijen
 • Verandert de contractuele positie niet
 • Brengt minimale kosten met zich mee
 • Wordt gedragen door diverse deelnemers in de branche
 • Vindt zijn oorsprong in de marktvisie waterschappen

 

 

Reageer op dit artikel