Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Siemens Nederland zelf ook verrast door sluiting ‘Hengelo’

bouwbreed 1302

Siemens Nederland zelf ook verrast door sluiting ‘Hengelo’
Die Gondel des Prototyps wird auf den Turm gehoben. Dieser erste Prototyp wird jetzt umfangreichen Test hinsichtlich Leistungsfähigkeit und Verfügbarkeit unterzogen. The nacelle of the prototype is lifted to the top of the tower. Siemens is in the process of thoroughly testing and validating the performance of the new wind turbine before the product will be officially launched for sale in the near future.

De directie van Siemens Nederland realiseert zich dat de voorgenomen sluiting van de fabriek in Hengelo voor de circa 650 medewerkers “een hard gelag” is. De komende tijd brengt het bedrijf de concrete gevolgen van het besluit in kaart, samen met de vakbonden en de ondernemingsraad.

Dat heeft Huub Banus, directeur van de divisie Power & Gas van Siemens Nederland, vrijdag laten weten. “Men mag verwachten dat Siemens zich bij alle vervolgstappen als een verantwoordelijk werkgever richting haar medewerkers zal opstellen”, voegde de bestuurder eraan toe.

Siemens heeft het voorgenomen besluit vrijdagochtend toegelicht aan het personeel in Hengelo, nadat het donderdagavond was uitgelekt. Veel is nog altijd onduidelijk, zoals wanneer de vestiging precies de deuren sluit. “Wij zijn zelf ook onaangenaam verrast”, zei een woordvoerder van Siemens Nederland over de gang van zaken. Hij wilde daar geen nadere toelichting op geven.

Vakbonden weten officieel nog van niets

Ook de bonden tasten nog altijd in het duister, Siemens zegt hen donderdag op de hoogte te hebben gebracht, maar zij laten weten dat zij officieel nog van niets weten.

Van plan om zich bij het besluit neer te leggen, zijn de bonden niet. Jan Wit van FNV wijst er op dat Siemens Hengelo nog genoeg werk te doen heeft en opdrachten in portefeuille heeft. “Het bedrijf maakt goede producten en schrijft zwarte cijfers. Er zijn dus heel veel vragen over de keuzes die zijn gemaakt. Als we alle info hebben gaan we samen een plan maken. Bonden en werknemers zullen zich hier niet zomaar bij neerleggen.”

Volgens De Unie worden er door de sluiting zeker twee keer zoveel mensen getroffen dan de zeshonderd bij Siemens. “Ook regionale bedrijven die zakendoen met Siemens zullen omvallen. En dat in een toch al economisch zwakke regio”, aldus Holterman.

Geluk bij een ongeluk dat dit gebeurt bij aantrekkende economie

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken noemt het “heel slecht” dat zoveel mensen door de sluiting van de Siemens-vestiging hun baan verliezen. “Maar een geluk bij een ongeluk is dat dit gebeurt bij een aantrekkende economie. Er zijn veel vacatures. Ik hoop dat de mensen snel weer een andere baan vinden.”

Vorige maand werd al duidelijk dat het Duitse technologieconcern het mes zet in zijn energie- en gastak. Die reorganisatie, zo werd toen bekend, zal gepaard gaan met een reductie van duizenden banen wereldwijd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels