nieuws

Renovatie Huis ten Bosch 4,1 miljoen duurder door bouwkundige tegenvallers

bouwbreed Premium 4026

Renovatie Huis ten Bosch 4,1 miljoen duurder door bouwkundige tegenvallers

Stijgende prijzen van bouwproducten en uurlonen, maar vooral bouwkundige tegenvallers; de renovatie van paleis Huis ten Bosch pakt 4,1 miljoen euro duurder uit.

Ben je net staatssecretaris kun je de eerste tegenvaller alweer bijschrijven. Dat overkomt CDA’er Raymond Knops. De renovatie van paleis Huis ten Bosch valt namelijk tegen en dan vooral het prijskaartje: 59 miljoen euro wordt 63,1 miljoen euro.

“Hiervan is 1,1 miljoen prijsindexatie: door de aantrekkende economie zijn de prijzen van bouwproducten, uurlonen en bouwplaatskosten gestegen. Daarnaast is 3 miljoen extra nodig door bouwkundige tegenvallers”, schrijft staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer.

Daken en gevels slechter dan gedacht

De bouwkundige staat van het paleis blijkt slechter dan gedacht. Bouwer J.P. van Eesteren moeten daken en gevels helemaal herstellen in plaats van gedeeltelijk. Renoveren van de bordestrap is niet mogelijk. Die moet in zijn geheel worden vervangen.

Verder komt er meer asbestsanering en bestrijding van houtrot bij de miljoenenopdracht kijken dan eerder is aangenomen.

Onderzoek naar probleemprojecten

Het is niet de eerste keer dat rijksprojecten duurder uitvallen dan begroot. Bij het Rijksmuseum in Amsterdam vielen de kosten 375 miljoen euro (15 procent van aanneemsom) hoger uit. Bij het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden 10 procent (9,5 miljoen euro), net zoals bij de opknapbeurt van het Jachtslot St. Hubertus in Otterloo (12,7 miljoen euro). “Deze meerkosten zijn daarom relatief beperkt”, schrijft Knops.

Toch laat hij het er niet bij zitten. Knops wil af van dit gedoe. Daarom laat hij een extern onderzoek doen naar de sturing en beheersing van “dit soort specialistische en bijzondere projecten met een hoge cultuurhistorische waarde.” “Om daar lessen uit te trekken voor toekomstige projecten.” “Daarbij wordt ook gekeken naar ervaringen bij andere organisaties die grote projecten uitvoeren.”

De renovatie van het paleis is niet aanbesteed. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf leende dit ‘Koninklijke’ project zich namelijk niet voor een openbare aanbesteding. J.P. van Eesteren werd benaderd en kreeg na de eerste fase uiteindelijk ook deel twee van de opdracht.

Reageer op dit artikel