nieuws

NVB-congres: ‘Bouwers doen te weinig aan duurzaam bouwen en luisteren niet naar vrouwen’

bouwbreed 2630

NVB-congres: ‘Bouwers doen te weinig aan duurzaam bouwen en luisteren niet naar vrouwen’

De Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers NVB hield gisteren zijn jaarcongres en dat stond geheel in het teken van duurzaam bouwen. Op het podium volgde de ene oproep na de andere om toch vooral duurzaam te worden. In de zaal werd gemord. En: bouwers luisteren echt te weinig naar de klant (lees: de vrouw).

Alles verandert, dat was de boodschap op het NVB Jaarcongres in Fort Voordorp. Over 10 jaar is de wereld echt anders. Waar een beetje robot, die dingen doet die jij wil dat hij doet, een aantal jaren geleden nog 6 miljoen kostte, kost het ding nu nog maar 150.000 euro. Aan de andere kant moet alles groener en natuurlijker worden. Duurzaam bouwen is nodig, maar ja, die praktijk…

Saskia van den Muijsenberg

Spreker Saskia van den Muijsenberg vindt dat bouwers veel meer naar de natuur moeten kijken. In constructies kan de natuur een echte inspiratiebron vormen. Dat maakt gebouwen lichter, maar ook sterker. Ze is een aanhanger van de biomimicry-beweging die ook door tal van architecten wordt gevolgd. Ze geeft het voorbeeld van een gebouw in Harare dat geïnspireerd is door een termietenheuvel. In die tropische omgeving varieert de temperatuur tussen de 0 en 40 graden in één etmaal, maar blijft het gebouw zonder airco constant op 24 graden. Gewoon slim natuurlijk bouwen, zegt ze.
Haar boodschap: kijk naar de natuur en gebruik in gebouwen constructies die daar al lang hun nut hebben bewezen. Toen Van den Muijsenberg een video liet zien waarbij betonconstructies niet massief meer zijn, maar van luchtbollen zijn voorzien, proestte de zaal het uit, want dit deed wel erg denken aan de omstreden bubbledeckvloeren. Ze bleef echter stoïcijns bij haar boodschap: “Een ton beton zorgt voor een ton aan Co2. En dat kan echt niet meer.”

‘Duurzaam bouwen is ook dat je misschien makelaar in Co2 moet worden’.

Ze zegt ook: “Als je nu naar duurzaamheid vraagt dan zeggen bouwers: ‘We houden ons aan de wet’. Maar er kan zoveel meer. Je moet niet alleen de bouwer van huizen willen zijn, maar misschien ook makelaar in Co2 worden of de partij die Co2 verwerkt in andere nuttige producten.”
Hoe dan ook, volgens de sprekers op het NVB-congres kan het niet doorgaan zoals we nu bouwen. Maar in de zaal werd dat evangelie nog niet geheel gedeeld. “Duurzaamheid is een belangrijk issue, maar wat betekent dat dan precies? Wat is nu precies een groene woning?”, vroeg men zich af. En: “Er moet wel wat aan verdiend worden.” En: “De vraag waar ik een metselaar vandaan moet halen is wel wat belangrijker dan me verdiepen in biomimicry”.

‘Duurzaam bouwen is ook echt niet duurder dan normaal bouwen.’

Ruud Koornstra is duurzaam ondernemer en nationale energiecommissaris. Hij hield een bevlogen verhaal over hoe bouwers moeten veranderen. Hij was niet te vermurwen: “Het kan echt niet meer zoals jullie bouwen”. En: “Groen bouwen is ook echt niet duurder dan normaal bouwen. Want je moet nu eenmaal rekening houden met de uitstoot, afval en alle andere maatschappelijke kosten. Dat kun je niet meer negeren.”
Leen van Dijke, Voorzitter Stroomversnelling, was er ook en hij denkt dat geïndustrialiseerde productie van nul op de meter-producten het verschil gaat maken. Van Dijke: “Het gaat er om waartoe je op aarde bent. Als je dat aan een bouwer vraagt dan hoor je: ‘Om stenen te stapelen’. Of: ‘Om asfalt te smeren’. En niet: ‘Om mensen comfort, veiligheid en warmte te geven’. Je moet niet in stenen denken”.
Hij denkt dat er producenten komen die wel geïnvesteerd hebben in productielijnen die mooie, goedkope en duurzame woningen opleveren. Veel van de traditionele bouwers gaan die boot missen, denkt Van Dijke. Want er komt keuze.
Van Dijke: “De fabrieken die dat kunnen zijn nu nog te veel overdekte werkplaatsen. Maar het perspectief is dat er straten ontstaan met robots die heel efficiënt groene producten maken of nul op de meter-producten. Dat is echt onvermijdelijk.”

Leen van Dijke

‘Vrouwen zijn eigenlijk de doelgroep van bouwers die duurzaam willen bouwen, want zij maken de keuzes. En die vrouwen worden tot nu toe volkomen genegeerd.’

De NVB had ook consumentenpsycholoog Niels Götz, uitgenodigd die vertelde dat bouwers zich bij de verkoop van woningen vooral richten op technische zaken, maar dat vrouwen eigenlijk de doelgroep zijn, want zij maken de keuzes. En die vrouwen worden tot nu toe volkomen genegeerd. “De aankoop van een huis is geen kille economische overweging, maar die woonbeslissingen zijn bijna altijd emotioneel gefundeerd. Bouwers zien dat niet en komen daarom steevast met de verkeerde boodschap”, aldus Götz.

‘Bouwers stappen naar de klant en zitten vol met vakjargon. Ze hebben het over een VO’tje. Dat is een voorlopig ontwerp, maar voor een vrouw is VO een volledige ontsluiting’.

Hans ter Steege van de Ter Steege Groep zegt daarover: “We verkopen comfort en zouden daarom veel meer met vrouwen in gesprek moeten.” Marc Hoedemakers, algemeen directeur Hoedemakers Bouw, vult aan: “Wij bouwen al heel veel duurzaam. Dat gaat toch erg vaak over emotie. We houden ook informatieavonden over duurzaam bouwen. In het begin vertelden de techneuten van ons bedrijf daar hun verhaal, maar dan wordt het een mannenspeeltje. Je moet de vrouwelijke emotie raken. Je moet het heel simpel maken”.
De zaal lacht hard. Van Dijke doet ook een duit in het zakje: “De klant centraal? Nee hoor. Niet bij bouwers. Ze stappen naar de klant en zitten vol met vakjargon. Ze hebben het over een VO’tje. Dat is een voorlopig ontwerp, maar voor een vrouw is VO een volledige ontsluiting…”
Ter Steege geeft het voorbeeld van zijn project de Spoelerij in Almelo, waar hij experimenteert met duurzaamheid. Hij monitort het verbruik van de woningen en kijkt waar mensen op aanslaan. Willen ze vooral minder energieverbruik of is er iets anders dat hen in beweging brengt?
Van Dijke: “Hij is een uitzondering, want de meeste bouwers monitoren niet meer nadat ze iets gebouwd hebben. Ze hebben geen idee wat het kost om in die woningen te wonen.”

Marc Hoedemakers

‘Innovatie is soms makkelijker in een slechte tijd. Nu is iedereen weer heel druk met stenen stapelen en minder met duurzaam bouwen.’

Ter Steege: “Je moet de ambitie hoog leggen. Anders maak je geen stappen. Het gaat nu alleen weer heel goed. Innovatie is soms makkelijker in een slechte tijd. Nu is iedereen weer heel druk met stenen stapelen. Dus dat is lastig. Maar het moet wel. Je mag niet in oud gedrag vervallen.”
Hoedemakers: “Je moet meer richting de gezonde woning. Je zit gemiddeld 21 uur per dag binnen. Dan moet het binnenklimaat wel goed zijn. We willen die gezonde woning gaan bouwen.”

Hans ter Steege

‘Ik kom nog te veel bouwers tegen die zeggen dat zolang de gemeentes ze met gas laten bouwen ze gewoon op die manier doorgaan.’

Van Dijke: “200.000 woningen per jaar moeten van het gas af mensen! Dan moeten we nu wel echt beginnen. Ik kom nog te veel bouwers tegen die zeggen dat zolang de gemeentes ze met gas laten bouwen ze gewoon op die manier doorgaan. Ik zou zeggen: doe dat nu niet. Speel in op die maatschappelijke vraag!”
Hoedemakers: “Ik zou het wel willen, maar vind het toch de taak vanuit de overheid om strengere eisen te stellen. Wij hebben te maken met concurrentie en de prijs van de woning. Ik merk nog te veel dat gemeentes voor de lagere prijs gaan en niet voor duurzaam. Die ruimte is er kennelijk nog. En 2050 is te ver weg.”

Reageer op dit artikel