nieuws

Minister berust niet in vertrek Siemens

bouwbreed 1108

Minister berust niet in vertrek Siemens

Het kabinet legt zich niet neer bij het aangekondigde vertrek van Siemens uit Hengelo. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vraagt de directie van het Duitse industrieconcern om opheldering, zegde hij de Tweede Kamer toe op aandringen van onder meer de SP. “Stilzitten is niet aan de orde.”

De race is nog niet gelopen, drukte Wiebes de Kamer en de tientallen bezorgde Siemens-werknemers op de publieke tribune op het hart. Het besluit van Siemens is nog niet definitief en “Siemens is een buitengewoon verantwoordelijke werkgever”. Dat was voor SP-Kamerlid Maarten Hijink niet genoeg. Hij wilde concrete plannen van de minister, maar Wiebes wil die niet op tafel leggen omdat dat de kans op slagen zou verkleinen.

De minister deelt naar eigen zeggen “de oproep tot urgentie, de verontwaardiging en de strijdlust” van Hijink, maar wilde verder de kaarten tegen de borst houden.

Siemens wil zich meer gaan richten op duurzame energie

Siemens kondigde vorige week de sluiting aan van de gasturbinefabriek in Hengelo. Dat voornemen past in een bredere reorganisatie waardoor bij elkaar een kleine 7000 banen verloren gaan. Het industrieconcern wijst op de moeilijke omstandigheden in de olie- en gasmarkt en wil zich meer gaan richten op duurzame energie.

De werknemers vinden het onbegrijpelijk dat Siemens een gezonde en winstgevende fabriek wil sluiten. Bij de vestiging in Hengelo werken circa 650 mensen. Maar doordat ook toeleveranciers hard geraakt worden, staan volgens de aanbieders van de petitie in totaal tussen de 1500 en 2000 banen in Twente op het spel.

Reageer op dit artikel