nieuws

Miljoenen voor onderzoek naar 3D-printer voor metalen onderdelen

bouwbreed 1142

Miljoenen voor onderzoek naar 3D-printer voor metalen onderdelen
Studio MX3D

Een kleine honderd onderzoekers gaan de komende jaren samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nieuwe technologieën ontwikkelen die onder andere moeten leiden tot een nieuwe 3D-printer voor grote metalen onderdelen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt hiervoor 21 miljoen euro beschikbaar. Bedrijven en organisaties nemen nog eens 11 miljoen euro voor hun rekening.

Met deze investering kunnen de onderzoekers zes grote onderzoeksprogramma’s opzetten. In een van de programma’s gaan de technische universiteiten samen met industriële bedrijven onderzoek doen naar het 3D-printen van grote metalen objecten. Bijvoorbeeld scheepsschroeven. “Hoe zorg je ervoor dat zo’n uit laagjes opgebouwd voorwerp niet vervormt, scheurt of op onverwachte plekken gaat roesten?”, is een van de vele vragen waar ze antwoord op willen vinden.

Modellen om het gedrag te voorspellen

De onderzoekers bestuderen eigenschappen van het geprinte materiaal tot op microniveau en maken modellen waarmee ze het gedrag van het totale object kunnen voorspellen en controleren. Daarna laten de onderzoekers deze modellen los op geprinte voorbeeldobjecten, zoals een sterk stalen hijsoog voor dikke stalen kabels en een scheepsroer van roestvrij staal.

Syngas voor staalproductie

Een ander onderzoek, onder leiding van een professor van Wageningen University, draait om het inzetten van bacteriën die nuttige chemische producten kunnen maken van syngas, dat onder meer ontstaat bij staalproductie.

Draagbare robotica

De NWO trekt ook geld uit voor onderzoek naar zelflerende systemen, het voorkomen van sportblessures en de ontwikkeling van ‘draagbare robotica’. Laatstgenoemde techniek moet mensen met bijvoorbeeld spieraandoeningen in staat stellen om op te staan uit een rolstoel.

Geld voor vijf tot zes jaar

De wetenschappers kunnen met deze investering vijf tot zes jaar door. Het geld dat de NWO verdeelt is afkomstig van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Reageer op dit artikel