nieuws

Hybride bouwen met hout en beton

bouwbreed 1597

Hybride bouwen met hout en beton

Met prefabpanelen van houtchips voorbereid met isolatie en brandwerende platen maakt B2R+ woningen. De uitsparingen in de panelen worden volgestort met beton en vormen na uitharding het skelet van het gebouw.

Maar dat skelet krijgt geen mens dus ooit te zien. Het blijft altijd verborgen in de bekisting. Ter plaatse van het beton is het isolatiemateriaal iets slanker uitgevoerd, maar dat levert volgens Flavien Brail van de Franse fabrikant Syscobat geen onoverkomelijke koudebruggen op. “Uiteindelijk beslaat de constructie nog geen 10% van het geveloppervlak.” Syscobat laat het systeem deze week zien op bouwbeurs Batimat in Parijs.

Het B2R+ systeem is bedacht door architect Jean Charles Guillemot om licht en duurzaam te bouwen met minimaal gebruik van materialen. Het is in Frankrijk goedgekeurd voor gebouwen tot 17 verdiepingen hoog. Een hotelgebouw van acht lagen is in aanbouw.  In de omgeving van Toulouse staat een handvol woningen dat is opgetrokken in het hybride hout-betonsysteem.

Met het extra vloeroppervlak verdien je de bouwkosten terug

Ten opzichte van traditionele bouw met kalkzandsteenblokken levert een pand van 100 m2 uitgevoerd in BR2+  5% meer gebouwoppervlak op. Bij de huidige grondprijzen in een stad als Parijs heb je dan volgens Brail ongeveer de hele bouwkosten al terugverdiend. Het systeem is vooral bedoeld om economisch met materialen om te gaan en lichte

Nu worden er nog wapeningsstaven en stekeinden in de uitsparingen van de geprefabriceerde panelen gestoken voordat er zelfverdichtend beton in wordt gestort voor de definitieve draagconstructie. Syscobat wil daar op termijn vanaf en experimenteert ook met panelen waar staalvezelbeton in wordt gegoten. Die worden nu beproefd in onderzoekslaboratoria.

 

Bouwvakkers gebruiken het BIM model zelden

Alle prefabdelen komen sowieso voorzien van een QR code op de bouwplaats aan. Wie de code scant met zijn mobiele telefoon krijgt de bouwtekening te zien en krijgt uitleg hoe en waar het onderdeel precies moet worden ingebouwd. Voor de zekerheid staan op de onderkant van de vloerpanelen de complete bouwtekeningen ook nog eens afgedrukt. Brail: “Iedereen heeft het voortdurend over BIM en wij ontwerpen er uiteraard ook onze systemen mee, maar eenmaal op de bouwplaats hebben de bouwvakkers meestal niet de beschikking over het BIM model. De geavanceerde mobieltjes die ze bij zich hebben gebruiken ze vooral om op facebook en instagram te kunnen.” Met de bouwtekening op de onderkant van de vloerpanelen kan iedereen uit de voeten. Ook buitenlandse bouwvakkers die de taal niet spreken van het land waar ze aan de slag zijn. Door het lichte gewicht en de vergaande mate van prefabricage gaat bouwen volgens Brail vooral ook snel. Een wandpaneel van 3 vierkante meter staat in 20 minuten gefixeerd.

Reageer op dit artikel