nieuws

Hogere lonen in baksteenindustrie moet jongeren aantrekken

bouwbreed Premium 995

Hogere lonen in baksteenindustrie moet jongeren aantrekken

Om meer jonge werknemers de baksteenindustrie te krijgen, worden de lonen volgend jaar met in totaal 3,5 procent verhoogd. Dat zijn werkgeversorganisatie KNB en vakbonden overeengekomen in een nieuwe cao.

De verhoging wordt in twee etappes doorgevoerd: 2,75 procent in januari en nog eens 0,75 procent in oktober. Daarnaast krijgen de werknemers in oktober nog een eenmalig bedrag van 150 euro.

Verder is afgesproken dat de jeugdloonschalen worden afgeschaft en de reiskostenvergoedingen worden verhoogd.

“Een van de afspraken is ook dat er werk wordt gemaakt van duurzame inzetbaarheid, zodat werknemers gezond door kunnen werken tot hun pensioen”, reageert vakbondsbestuurder Ali Gunduz van FNV. “Maar het moeilijkste voor de sector is het vinden en binden van personeel. De nieuwe cao-afspraken zijn slechts een eerste stap. De sector zelf moet investeren in goede arbeidsomstandigheden en ontwikkelmogelijkheden voor werknemers.”

Baksteenindustrie kent groot tekort aan arbeidskrachten

De baksteenindustrie kampt, net als de bouwsector, met een tekort aan. De nieuwe cao-afspraken moeten de sector aantrekkelijker maken voor jonge werknemers. Op dit moment werken bij de twintig nationale en internationale bedrijven die actief zijn in Nederland vooral ouderen.

“Ruim de helft is vijftigplusser”, aldus Gunduz. “Jaarlijks worden rond de 50.000 huizen geproduceerd. Maar om het woningtekort weg te werken, moeten er jaarlijks ruim 75.000 woningen worden gebouwd. Zonder extra personeel kan dat niet.”

De Nederlandse keramische industrie telt ongeveer 2.500 arbeidsplaatsen en is goed voor een omzet van ongeveer 500 miljoen euro.

Reageer op dit artikel