nieuws

Heijmans stapt uit problematisch RIVM-project

bouwbreed Premium 6299

Heijmans stapt uit problematisch RIVM-project
Heijmans stapt uit RIVM-project

Heijmans is in een vergevorderd stadium om zijn aandeel in het problematische RIVM-project te verkopen aan Strukton. Dat maakte het bouwconcern woensdag bekend.

De nieuwbouw van het kantoor voor de RIVM loopt al ruim een jaar zeer moeizaam. Heijmans is samen met Strukton en Hurks de aannemer van het project. Heijmans en Strukton hebben ieder een aandeel van 37,5 procent in het project.

De verkoop past volgens Heijmans “bij de strategie om in het transitiejaar 2017 de impact van een aantal specifieke projecten zo snel mogelijk af te bouwen”.

Overeenstemming met Rijksvastgoedbedrijf over oplossing

Onlangs werd met opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf een financiële en technische oplossing voor het project bereikt. Wat het consortium precies moet betalen, maakt Heijmans niet bekend. Heijmans reserveerde vorig jaar 10 miljoen euro voor het project. De financiële impact van het terugtreden uit het consortium komt volgens Heijmans ruim binnen de eerder geschatte bandbreedte (5 miljoen euro positief tot 10 miljoen negatief).

De nieuwbouw van het gebouw voor de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd in augustus van dit jaar opnieuw uitgesteld. De bouwers wilden eerst overeenstemming over de verdeling van de meerkosten. Het bouwcontract heeft een waarde van ruim een kwart miljard euro. In de zomer van 2016 floot het Rijksvastgoedbedrijf de bouwcombinatie terug. Het ontwerp voor het achttien verdiepingen tellende gebouw op de Uithof in Utrecht voldeed niet aan de gestelde trillingseis voor laboratoriumruimten. De nieuwbouw is een pps-constructie (publiek-private samenwerking) met een DBFMO-contract.

Heijmans-ceo Ton Hillen: "We trekken de positieve lijn die we schetsten bij de halfjaarcijfers verder door. "

Heijmans-ceo Ton Hillen: “We trekken de positieve lijn die we schetsten bij de halfjaarcijfers verder door. “

Heijmans-ceo: Infradivisie herstelt

Heijmans maakte de aanstaande verkoop woensdag bekend in zijn kwartaalbericht. Daarin meldt het bouwconcern ook dat het herstel van de infradivisie doorzet.

“We trekken de positieve lijn die we schetsten bij de halfjaarcijfers verder door. Vastgoed en Woningbouw, en ook Infra presteren conform verwachting”, aldus Ton Hillen, bestuursvoorzitter van Heijmans. Het Brabantse concern voldoet “ruim” aan de gestelde financiële kaders.

Heijmans verkocht in de eerste tien maanden van dit jaar 1.636 woningen ten opzichte van 1.344 woningen in dezelfde periode vorig jaar. Twee op de drie woningen werden verkocht aan particulieren.

Heijmans raakte vorig jaar in ernstige financiële nood

Vorig jaar raakte Heijmans in ernstige financiële nood als gevolg van probleemprojecten, waaronder de Westfrisiaweg/N23, de Drachtsterweg Leeuwarden, de Energiefabriek Tilburg, het RIVM-project en Wilhelminasluis Zaandam. Het concern, dat het jaar afsloot met een recordverlies van 110 miljoen euro, zag zich daarop genoodzaakt flink in te grijpen. Om het hoofd boven water te houden werden onder andere de activiteiten in Duitsland en België verkocht.

Om de risico’s in te dammen heeft Heijmans begin dit jaar “hekken om probleemprojecten” gezet. Schikkingen en voorzieningen op de probleemprojecten kostten de bouwer 90 miljoen euro.

De problemen bij het ontwerp van de Wilhelminasluis in Zaandam waren volgens de Raad van Arbitrage niet te voorzien door Heijmans.

De problemen bij het ontwerp van de Wilhelminasluis in Zaandam waren volgens de Raad van Arbitrage niet te voorzien door Heijmans.

Probleem bij Wilhelminasluis was volgens arbiter niet te voorzien

De additionele schikking van 8 miljoen euro voor de Wilhelminasluis in Zaandam lijkt voldoende, meldde de bouwer dinsdag. De bouw van de sluis ligt al lange tijd stil omdat de provincie Noord-Holland en Heijmans het niet eens konden worden over het technische ontwerp en de planning van het project. Uit een tussenvonnis van de Raad van Arbitrage zou blijken dat zowel de provincie Noord-Holland als bouwbedrijf Heijmans de oorzaak van het probleem met het sluisontwerp niet konden voorzien. Volgens de provincie en Heijmans biedt het tussenvonnis “uitgangspunten om het project samen af te ronden”.

Reageer op dit artikel