nieuws

‘Duurzame deur over het hoofd gezien’

bouwbreed Premium 1753

‘Duurzame deur over het hoofd gezien’

Verduurzamen van gebouwen kan beter. En dat begint al bij de deur. Maar die wordt in de energieprestatieberekening voor gebouwen (epc) niet goed meegenomen. Dat signaleert René Rustenhoven van deurenfabrikant ASSA ABLOY Entrance Systems. “De deur is letterlijk een sluitpost.”

“Momenteel worden er door de overheid richtlijnen opgelegd, het resultaat: we zoeken de grenzen op. Misschien kan je het omdraaien: hoe groener je een gebouw maakt, hoe meer je wordt beloond. Dit kan in de vorm van subsidie, lastenverlichting noem maar op. Niet met boetes komen als je een labelsprong wel of niet hebt gemaakt, maar verduurzaming belonen.”

René Rustenhoven gaat al lang genoeg mee in het wereldje om te zien dat het huidige verduurzamingsbeleid beter kan. Vooral in zijn tak van sport: de automatische deurenbranche. Hoe snel de overheaddeur ook is. Hoeveel energie de deur ook bespaart. Een snelloopdeur? Er kan nog veel meer behaald worden op het gebied van duurzaamheid want zijn wij ons bewust van het effect van de oplossingen die er allemaal zijn?

Deur als sluitpost

“De deur is soms letterlijk een sluitpost. En dat is doodzonde. Ik vind het ook onverstandig en dat zegt ik niet, om voor eigen parochie te preken. Een niet goed werkende deur kan namelijk een van de grootste ‘energieverliezers’ van een pand zijn. Die besparingspotentie wordt echter nog niet goed onderkend.”

Dat probleem heeft volgens hem verschillende redenen. “Bij winkels in vooral binnenstedelijke gebieden ervaren ze deuren (dichte deuren) als belemmering. Ze zijn bang dat er minder mensen de winkel inkomen, als ze dicht zijn.”

In de bouwkolom gaan we nog te weinig met de tijd mee, stelt Rustenhoven. “We zijn erg conservatief. Vaak denken we met zijn allen nog te weinig mee met de eindgebruiker. En vaak spreken wij in eerste instantie over de bouwkosten en kijken we in mindere mate naar de gebruikerskosten van datzelfde gebouw. Duurzaamheid levert geld op, maar vraagt eerst om een investering.”

Nauwelijks vraag naar duurzame deur

In opdracht van de gemeente Amsterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken werkte ASSA ABLOY Entrance Systems een paar jaar geleden mee aan een onderzoek naar het verduurzamen van de winkelentree. Onderzocht werd welke winst er te behalen viel met slimme duurzame systemen voor entrees van winkels in combinatie met luchtgordijnen.

Het komt erop neer dat het luchtgordijn (warmtebron bij entree) gekoppeld wordt aan de buitentemperatuur. De besparing op de energierekening die tijdens deze pilot werd gemeten was 43 procent.

“Daarnaast waren er ook veel positieve bijeffecten. Het klimaat in de winkel was aangenaam en beheersbaar, vuil en vocht bleven buiten. Maar ook zag men dat de gelegenheidsdief vaker wegbleef. Het was een mooi traject en een fijne samenwerking met de ondernemers. En het mooiste van alles is dat de grootste tegenstander ambassadrice werd van de geboden oplossing. Maar hoe goed deze oplossing ook uitpakt voor klimaat en comfort, hij wordt nog nauwelijks toegepast.”

Bouwbesluit aanpassen

Rustenhoven vindt dat de overheid bij verduurzaming kan bijdragen aan verbetering en een andere rol kan spelen.  “In de wet en regelgeving wordt wel gesproken over een verplicht c-label voor kantoren in 2023, maar de wereld bestaat niet alleen daaruit. Hoe zit het met de bedrijfspanden? Daar heb ik vragen over. De deur wordt in de berekening van de energieprestatie benaderd, alsof die altijd dicht staat, maar eenmaal in gebruik gaat deze natuurlijk open en dicht naar gelang van de functie en het gebruik van het gebouw.”

Het zou goed zijn om bij de nieuwbouw of verbouw rekening te houden met het gebruik, vindt Rustenhoven. “Met een paar kleine aanpassingen maken we het de gebruiker en beheerder aangenamer en efficiënter en dragen we bij aan een beter milieu. Dit is slechts één enkel voorbeeld van een oplossing. Ik ben ervan overtuigd dat er meer van dit soort oplossingen zijn.”

Bovenal is zijn verhaal; beloon duurzaam bouwen, vlieg dit taaie vraagstuk anders aan als overheid.  “Alleen op die manier krijg je de markt in beweging. Uiteindelijk gaat het toch om geld verdienen.”


René Rustenhoven.
René Rustenhoven (54) werkt al jaren voor ASSA ABLOY Entrance Systems. Dit is de deuren divisie van ASSA ABLOY, een bedrijf dat dat ontstaan is uit het Zweedse ASSA en het Finse ABLOY. Voor die tijd zat hij bij Ikea, ook een Zweeds concern.

“Puur toeval”, zegt Rustenhoven. “Al moet ik zeggen dat ik een zwak heb voor Zweedse ondernemingen en hun strategische koersen. Je kunt Ikea leuk vinden of niet, maar de onderneming staat wel als een huis. Innovatie staat altijd centraal. Ook wij stellen ons ten doel dat 25 procent van de omzet uit innovaties komt, afgelopen jaar was dat zelfs ruim 30 procent. Ik denk dat het bij Zweden hoort. Een modern land.”

Passie voor deuren

Een speciale band met deuren heeft hij niet. “Als je het mij heel eerlijk vraagt word ik niet opgewonden van een deur an sich. Over auto’s bijvoorbeeld kun je uren gepassioneerd praten, bij deuren is dat wel een beetje anders, haha. Bij deuren gaat het meer om de toepassing en het effect en dat je kunt realiseren bij het gebruik ervan. In het geval van een invalidentoegang tot een woning maakt het product toegankelijkheid mogelijk en levert daarmee een bijdrage aan zelfstandig wonen voor mensen met een beperking. Daar word ik écht gelukkig van! ”

ASSA ABLOY wil “het leven voor mensen makkelijker maken”. “Innovatief leider zijn en kennispartner.” “Letterlijk deuren openen voor en met de klant.” Best lastig, geeft hij toe. “Of de deur wordt onderschat? Ik denk het wel. Maar dat betekent wel dat er nog heel veel mogelijk is.”


Sponsor en gast bij Cobouw Café Rotterdam
ASSA ABLOY Entrance Systems is hoofdsponsor van het Cobouw Café op 9 november in Rotterdam. René Rustenhoven is ook een van de tafelgasten. Rustenhoven meent dat Rotterdam vooral internationaal gezien hard aan de weg timmert. Zeker op architectonisch vlak. “Ik denk wel dat Rotterdam zich hardop moet afvragen hoe het anticipeert op die groei van bewoners en bedrijven. Hoe ga je de stad verder vormgeven. In dat kader denk ik ook dat we af moeten van de oude vorm van bouwen en moeten nadenken over nieuwere vormen die eindgebruikers meer centraal stellen en gericht op de toekomst.”

Wilt u bij het Cobouw Café aanwezig zijn? Klik hier voor meer informatie.


 

ASSA ABLOY Entrance Systems

De Zweedse leverancier van verschillende automatische deuren, industriedeuren en laad- en lossystemen levert producten in verschillende sectoren. De materialen die we toepassen per deur zijn verschillend. “Eigenlijk altijd is het maatwerk. Of het nou de ingang is van een supermarkt, een overheaddeur van een logistiek pand, of een deur met machineprotectie.” zegt directeur René Rustenhoven.

 

Reageer op dit artikel