nieuws

Doorbraak in strijd ‘slavernij’ bij bouw WK-stadions Qatar

bouwbreed Premium 1243

Doorbraak in strijd ‘slavernij’ bij bouw WK-stadions Qatar

Er is een doorbraak gekomen in de jarenlange strijd tegen de erbarmelijke werkomstandigheden bij de bouw van de voetbalstadions voor het WK van 2022 in Qatar. De internationale arbeidsorganisatie ILO heeft besloten haar klachten in te trekken omdat de regering van Qatar wetgeving heeft aangekondigd met tal van verbeteringen voor de arbeiders.

De ILO nam een unaniem besluit tijdens een bestuursvergadering in Genève: er komt geen uitgebreid onderzoek naar de uitbuiting van de arbeiders in het oliestaatje. Qatar heeft zich namelijk verbonden aan een driejarig programma om samen met de internationale arbeidsorganisatie de toegezegde hervormingen door te voeren.

Al jaren onderwerp van kritiek

De leef- en werkomstandigheden van de vele gastarbeiders in Qatar zijn al jarenlang onderwerp van kritiek. Ook de Nederlandse vakbond FNV trok zich hun lot aan en sprak van uitbuiting en slavernij. De vakbond voerde zelfs een juridische strijd tegen de wereldbond FIFA om een halt te roepen aan de schending van de mensenrechten in Qatar.

Arbeidscontracten met een minimumloon

De regering van Qatar heeft onder meer toegezegd het bestaande systeem, waarin uitbuiting aan de orde van de dag is en werknemers nauwelijks rechten hebben, te vervangen door fatsoenlijke arbeidscontracten met een minimumloon. “We zijn natuurlijk hartstikke blij met de overeenkomst tussen Qatar en de ILO. Maar wij benadrukken dat mooie woorden en goede bedoelingen nog niet voldoende zijn en moeten worden omgezet in daden”, zei een woordvoerster namens de arbeiders. Qatar bouwt een aantal hypermoderne stadions voor het WK, dat vanwege het warme klimaat niet in de zomer plaatsvindt, maar van 21 november tot en met 18 december.

BAM zag al af van bouw stadions

Eerder besloot BAM geen pogingen meer te ondernemen om een opdracht van de bouw van een van de stadions binnen te halen. Dit was volgens BAM een puur ‘zakelijke afweging’ en had het niets te maken met de erbarmelijke werkomstandigheden in Qatar.

 

 

Reageer op dit artikel