nieuws

Dik Wessels (71) overleden

bouwbreed Premium 8673

Dik Wessels (71) overleden

Dik Wessels is dinsdagmorgen overleden. De oprichter en grootaandeelhouder van bouwconcern VolkerWessels is 71 jaar geworden.

Dik Wessels was de grootste en bekendste ondernemer in Twente. Met een geschat vermogen van 4 miljard euro stond hij op plek 3 in de laatste editie van de Quote 500.  Hij was al langere tijd ziek. Een paar jaar terug onderging hij een by-pass operatie. Ook had hij last van evenwichtsstoornissen. Vorige week werd hij in het ziekenhuis opgenomen.

Wessels begon op 16 jarige leeftijd als timmerman in het aannemingsbedrijf van zijn vader Arend. In 1968 nam hij  het bedrijf over. Mede dankzij strategische overnames bouwde hij de onderneming uit tot een internationaal concern met 120 werkmaatschappijen en 16.000 werknemers.

Door de overname van IBB Kondor belandde zijn bedrijf in 1990 op de Amsterdamse beurs. Maar dat beviel de Rijssenaar maar matig. De familie had naar zijn zin te weinig invloed op de koers van het bedrijf, zodat hij met zijn investeringsvehikel Reggeborgh het bedrijf in 2003  weer terugkocht voor 700 miljoen euro.  Na het overlijden van zijn jongere broer Herman, besloot hij de familiebelangen weer meer te spreiden en liet hij  investeringsmaatschappij CVC instappen. Dit najaar ging VolkerWessels opnieuw naar de beurs. De familie hield wel een meerderheidsbelang.

Klapper bij beursgang WorldOnline

Niet al zijn fortuin vergaarde Wessels met bouwactiviteiten. Met Reggeborgh was hij een geduchte investeerder in tal van andere branches. In het jaar 2000 maakte hij een grote klapper bij de beursgang van internetprovider WorldOnline van Nina Brink. Met zijn zakelijk instinct was Wessels precies op tijd uitgestapt voordat de internetzeepbel klapte en de dotcom-crisis uitbrak.  Ook de verkoop van Reggefiber, dat heel Nederland wil aansluiten op glasvezel, leverde Wessels en familie honderden miljoenen euro’s op.  Ondanks deze zakelijke successen rondom internet had Wessels persoonlijk niet veel op met de digitale wereld. Naar verluid stuurde hij zijn hele leven nooit een e-mail. Omzetgrafieken voor zijn bedrijven tekende hij bij het liefst uit de losse pols met de hand.

Wars van publiciteit

Opgegroeid in het streng christelijke Rijssen in Overijssel meed Dik Wessels zoveel mogelijk de publiciteit. Interviews gaf hij zelden. Broer Herman fungeerde altijd als het gezicht naar buiten. Die was ook lange tijd voorzitter van voetbalclub FC Twente. In 2015  sprak Dik Wessels uitvoerig met Cobouw. Dat was naar aanleiding van de oplevering van de 250ste woning van zijn jongste geesteskind: het concept MorgenWonen,  Daarbij worden complete energieneutrale woningen in de fabriek gebouwd. Op de bouwplaats worden ze in één dag gemonteerd en opgeleverd. Badkamers, toiletten en keukens worden er kant en klaar ingeschoven.

Woning als een Volkswagen

Wessels liep al  zijn halve leven rond met het idee om een woning te bouwen als een Volkswagen. Maar pas in 2013 durfde hij de stap echt te zetten. “Zo’n huis brengt voor een bouwondernemer niks hè”, vertelde hij de Cobouw-verslaggever.  “Als dat huis in een dag gebouwd wordt door vijf jongens, wat heeft een aannemer er dan aan?” verwoordde hij de weerstand die hij ondervond. Niettemin opende hij in Rijssen en Coevorden fabrieken waar in één dag twee woningen gebouwd konden worden.  Inmiddels heeft VolkerWessels  zo’n 700 woningen van het concept verkocht. Volgend jaar hoopt het de mijlpaal van 1000 te vestigen.

Officieel was Wessels al met pensioen toen hij met MorgenWonen begon. “Dus ik werk in mijn vrije tijd en dat is het leukste wat je kunt doen”.  Met het dagelijks besturen van de onderneming bemoeide hij zich nog maar zijdelings. “Maar ik praat nog steeds mee over strategie. Je bent per slot van rekening ondernemer. Ik ben begonnen in dat bedrijf en zal er ook wel op een natuurlijke manier eindigen”.

VolkerWessels spreekt in een reactie op het overlijden van Dik Wessels van een groot verlies. “Met zijn ondernemerschap, visie en vakmanschap heeft hij de basis gelegd voor het bedrijf dat VolkerWessels vandaag de dag is. Met respect en dankbaarheid blijft de heer Wessels in onze herinneringen, wij zullen hem missen.”

Dik Wessels is 71 jaar geworden.

Dik Wessels bij de oplevering van de 250ste woning volgens zijn geesteskind MorgenWonen. (Foto: Ruud Ploeg)

Reageer op dit artikel