nieuws

Cobouw Café Rotterdam in beeld

bouwbreed 1705

Cobouw Café Rotterdam in beeld

Terwijl de avond valt in Rotterdam, schiet fotografe Suzanne van de Kerk tientallen foto’s tijdens het Cobouw Café. Een fotoverslag van een gezellige en informatieve bouwavond in de architectonische hoofdstad van Nederland.

Het is druk in Rotterdam. Klokslag vier uur willen we beginnen, maar Bernard Wientjes laat nog even op zich wachten. En dus luisteren we met zijn allen nog even naar het cabaretgezelschap de Tunes: “Ze zijn duurzaam, ze zijn mooi, dat zijn de deuren van ASSA ABLOY.”

Bernard Wientjes is er. De voorzitter van de Bouwagenda die met alle partijen in en om de bouw, de sector naar een hoger plan wil tillen, gaat in op de kritische vragen van de twee Cobouwverslaggevers. Op de achtergrond klinkt het liedje ‘dokter Bernard’, met een knipoog naar Bernard Wientjes als ‘dokter’ van de Nederlandse bouw.

De locatie is schitterend.

Architect Diederik Dam, topambtenaar Ronald Prins, corporatieman Bert Wijbenga, oud-wethouder Hamit Karakus en bouwer Guus de Groot. “Waar zijn de vrouwen?”, denken vrijgevochten bouwvrouwen. We zullen er de volgende keer op letten. Terwijl Hamit verdedigt dat Platform31 helemaal geen stoffig clubje is.

Het Kopspijkerspel laat nog even op zich wachten.

Ruim honderd mensen in de zaal. Een ieder geniet op zijn of haar eigen manier.

Toch?

Baas in de bouw Frank Knotter licht zijn plannen voor een terugkeer van de Ambachtsschool nog eens toe. Zijn verhaal wordt met veel sympathie ontvangen.

Hoe krijg je een stad circulair? Eric Verwey (Excelsiorfan en vastgoedbeheerder), Rene Rustenhoven (ASSA ABLOY Entrance Systems), Michel Baars (urban miner) en Rob Tummers (Dura Vermeer) fantaseren over een nieuw en gerecycled stadion voor Excelsior. “Misschien kunnen we dan nog oude materialen van de Kuip gebruiken?” “Dat nooit”, reageert Verwey met een knipoog.

Rustenhoven vertelt over de Zweedse, innovatieve, mentaliteit en Verwey vraagt zich af of label c voor alle kantoren in 2023 wel haalbaar is.

Rotterdammer Richard Jongste (VNO NCW West) haalde het Cobouw Café naar Rotterdam en wordt nog even in het zonnetje gezet door de presentatoren van Cobouw. Jongste ontving onlangs een mooie onderscheiding, is een echte netwerker en brengt het Cobouw Café in april naar Friesland.

Kopspijkeren. De drie kandidaten hebben moeite met de vragen. Hoe gaat de nieuwe hoogste toren van Rotterdam heten? “De Lee Tower?”

Nee, mannen, maar jullie mogen toch slaan.

Na woorden, daden, realiseert iedereen zich na afloop van het Cobouw Café. Cobouwjournalisten Joost Zwaga en Thomas van Belzen slaan de spijkers verder in het hakblok. En de band speelt nog een liedje.

Speciale dank gaat uit naar VNO NCW West en ASSA ABLOY Entrance Systems. En natuurlijk naar Suzanne van de Kerk die deze schitterende foto’s maakte.

Lees ook het verhaal over deze avond. 

Reageer op dit artikel